Zencefil beni zayıflatır mı?

Zencefil beni zayıflatır mı?

Zencefil çoğunlukla Hindistan ve Çin çevresinde yetişen, kendine özgü tadı-kokusu olan ve zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir. Roma, Yunan ve Osmanlı tıp tarihlerinin kayıtlarında tıbbi bir bitki olarak kullanıldığı yer almaktadır.

Yumru kökleri bulunan zencefil çoğunlukla baharat olarak karşımıza çıksa da; taze kök, kurutulmuş kök, zencefil yağı, zencefil turşusu veya zencefil çayı olarak da hayatımızdadır. Yalnızca yiyecekleri lezzetlendiren bir baharat değil, aynı zamanda sağlığı koruyan ve iyileştiren etkileri de bulunmaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan zencefil; kalsiyum, demir ve fosfordan, c ve b grubu vitaminlerinden de zengindir. Fakat bu vitaminler zencefilin kuru-taze oluşuna, ekim alanına veya tüketildiği şekile göre değişmektedir.

Neden zencefili hayatımıza dahil edelim?

Zencefilin birçok yararlı etkileri bulunmaktadır ve bu yararlı etkiler zencefilin özel bileşimlerinden olan kurkumin ve zingibereninden ileri gelmektedir. Kurkumin ve zingiberenin zencefilde bulunan fenolik bileşiklerden bazılarıdır. Bu bileşikler sayesinde yüksek antioksidan kapasiteye sahip olan zencefil birçok sağlık sorununa da iyi gelmektedir.

Zencefil içinde bulunan fenolik bileşikler sayesinde regl sancılarını azaltmakta, soğuk algınlığına iyi gelmekte ve bulantıları en aza indirmektedir. Kemoterapi ve radyoterapi sonrası yaşanan bulantılar da buna dahildir. Bunlarla birlikte kötü kolesterolü azalttığı, iyi kolesterolü yüksettiği, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğu ve diyabet riskini azalttığı da bilimsel makalelere konu olmuştur. Diyabet riskini azaltmakta kan şekeri metabolizmasını kullanan zencefil bu sayede iştah kontrolü de sağlamaktadır.

Zencefil beni zayıflatır mı?

Son zamanlarda zayıflama kürlerinde de çok kez yer alan zencefil gerçekten sizi zayıflatacak mı? Bu tabiki en merak edilen konulardan biri. Zencefilin iştah kontrolünde etkili olduğundan bahsetmiştik. Peki bu etki zayıflatmak için yeterli mi?

Yapılan çalışmalar iştah kontrolü sağlayan zencefilin insülin metabolizması üzerinde etkileri bulunduğunu, bu sayede kan şekerini düzenleyerek iştahı kontrol edebileceğini söylüyor. Aynı zamanda enerji metabolizmasını arttırdığını ve bununla birlikte vücutta yağ dokusu yapım hızını azalttığını da gösteriyor! Bununla birlikte vücut ağırlığı ve beden kitle indeksi üzerine olumlu etkiler yarattığı da çalışmanın önemli kısımları. Sonuç olarak tabiki tek başına hiçbir besinin zayıflatmadığını, yalnızca sağlıklı beslenme ve doğru bir diyet programı ile desteklendiği takdirde vücut ağırlığı üzerine olumlu etkiler yaratacağınının altını çizmekte fayda var.

Peki zencefilin en doğru kullanımı nedir?

Zencefili nasıl kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız hiç dert etmeyin. Bu lezzetli besini hayatımıza dahil etmenin birçok yolu var. İlk olarak hangi türünü tüketmeniz gerektiğini bilmek iyi olacaktır. Çeşitli işleme yöntemleri zencefilin bahsettiğimiz yararlı özelliklerini arttırmakta veya azaltmaktadır. Fakat bu noktada işlenen her besinin kötü olduğu algısını geride bırakmak doğru olacaktır. Çünkü zencefil, sanılanın aksine taze değil, kurutulmuş olarak tüketildiğinde daha etkilidir. Yapılan çalışmalar kurutulmuş zencefilin antioksidan kapasitesinin en yüksek olduğunu söylüyor! Kurutulmuş zencefili hem saklamak hem de tüketmek oldukça kolay. Çorbalarınıza, yoğurdunuza, hatta kahvenize bile ekleyebilirsiniz. Zencefilli kahve nasıl olur derseniz Diyetlif blogda ‘Chai tea latte’ tarifine göz atabilirsiniz.