Diyetisyen nedir?

Diyetisyen, kişilerin sağlık durumuna, hastalıklarına, antropometrik ölçümlerine, laboratuvar bulgularına ve tedavilerine uygun olarak besin öğesi gereksinimlerini belirleyen, diyet tedavilerini ve beslenme eğitimlerini düzenleyen sağlık uzmanıdır. Diyetisyen unvanı, üniversitelerin lisans eğitimi sunan 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan kişiler tarafından hak edilir. Diyetisyen, beslenme ve diyet programlarını bireylerin yaşamını, fiziksel özelliklerini, sağlık durumunu değerlendirerek oluşturur.

Diyetisyenin güvenilir olduğunu nasıl anlarım?

Öncelikle, sağlıklı olsun olmasın, danışanının mevcut ve muhtemel rahatsızlarını temel alarak beslenme ve diyet programlarını oluşturmak zorundadır. Aynı doktorlukta çeşitli uzmanlık dalları olduğu gibi, beslenme ve diyetetik uzmanlığında da diyetisyen, beslenme tedavisi sunduğu alanlarda ihtisas sahibi olmalıdır. Örneğin diyabet üzerine eğitim almamış, kurslara ve seminerlere katılmamış veya bu konuda herhangi bir tecrübesi bulunmayan diyetisyenin şeker hastalarının beslenmesini düzenlemesi mümkün değildir.

Diyetisyen hangi uzmanlarla birlikte çalışır?

Diyetisyen sunduğu beslenme tedavisi ve diyet programları hazırlama hizmetinde multidisipliner yaklaşım gösterir. Diyetisyenlerin en çok birlikte çalıştığı uzmanlar doktorlardır. Örneğin kanser hastası bir danışan için, danışanın onkoloji uzmanıyla eşgüdümlü bir çalışma sürdürerek tedavisine uygun ve yardımcı bir beslenme programı oluşturur. Yine danışan diyet programı sırasında spor yapmak isterse diyetisyen, konunun uzmanı olan spor eğitmenlerine yönlendirir. Ayrıca sağlık durumu fiziksel sağlığını etkileyen veya aşırı kilolu danışanlarda fiziksel aktiviteleri düzenlemek ve hareket kabiliyetini artırmak amacıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanından yardım alınır. Diyetisyenin uzmanlığına çokça başvurduğu diğer uzmanlar ise psikolog ve psikiyatrlardır. Başta yeme bozukluğu olmak üzere birçok psikolojik konuda psikolog ve psikiyatrist desteğine başvurulur. Eczacılar ise yine tedavi için kullanılan ilaçlar, gıda takviyeleri, vitaminler ve diğer hususlarda diyetisyenlerin sıkça bilgisine ihtiyaç duyduğu uzmanlar arasında yer alır. Diyetisyen, diyabet hemşireleri ile de birlikte çalışma yürüterek şeker hastası danışanlarının bir an evvel sağlığına kavuşması için uygun diyet planları oluşturur.

Diyetisyen nerede görev yapar?

Öncelikli olarak özel klinik ve muayenehanelerde, sağlık merkezlerinde, hastanelerde, yataklı tedavi merkezlerinde görev alır. Toplu yemek üretimi yapan firmalarda, şirketlerde, fabrikalarda, spor merkezlerinde çalışır. Eğitmen veya öğretmen olarak eğitim kurumlarında ya da üniversitelerin ilgili bölümlerinde de faaliyet gösterir.

Diyetisyen nasıl biri olmalıdır?

Bilime, kimya ve biyolojiye ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalıdır. İnsanlara yardımcı olmaktan memnuniyet duyan, dikkatli, titiz ve sorumluluk sahibi diyetisyenlik mesleğinin temellerindendir.