yolculuk beslenemesi

Yolculuk Esnasında Sağlıklı Beslenme İpuçları

Yolculuk süreci bireylerin beslenme düzenini etkileyen unsurlardan birisidir. Bireyler yolculuk esnasında öğün atlama, su içmeme ve sağlıksız tercihler yapma eğiliminde olmaktadırlar. Ancak yolculuklar beslenme düzenini bozmak zorunda kalacağın anlamına gelmiyor. Yolculuk esnasında sağlıklı beslenme için size birkaç basit önerim var.

Gününüzü önceden planlamak yolculukta sağlıklı beslenmenin birinci adımıdır. Yolculuk rotanızı ve süresini önceden gözden geçirin. Yolculuk esnasında öğün atlama beslenme düzenini bozan en büyük sorunlardan birisidir; evden çıkış ve varış sürenize göre öğün planı yapın. Öncelikle güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Kahvaltıda tüketeceğiniz yumurta size uzun süreli tokluk sağlayacaktır. Eğer evde kahvaltı yapacak vaktiniz yok ise yanınıza tahıllı ekmekle yapılmış peynirli bir sandviç almak kurtarıcı olacaktır. Mola imkanı var ise günün diğer öğünlerini molalarınıza denk gelecek şekilde ayarlayın.

Yolculuk esnasında sağlıklı beslenmenin ikinci adımı su tüketimine dikkat etmektir. Su tüketimi yolculukta en çok unutulan beslenme unsurlarından birisidir. Vücuttaki su oranı düştüğünde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıktığını unutmamak gerekiyor. Yolculukta da olsa günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketimi mutlaka sağlanmalıdır. Vücuttan su atımını artırdığı için yolculuk esnasında çok fazla çay ve kahve tüketmemekte de fayda var.

Yiyeceklerinizi rahatlıkla taşıyabileceğiniz ekipmanlar satın alın. Yolculukta besinleri tat, koku ve formları bozulmayacak şekilde saklayabileceğiniz kaplar edinin. Eğer ihtiyaç duyacaksanız yanınızda çatal, bıçak, kaşık taşımanızda yarar var. Su için şişenizi de unutmayın.

Yanınızda yolculuk esnasında tüketebileceğiniz besinler taşıyın. Yolculukta beslenmenize yönelik olarak kendinize bir çanta hazırlayın. Ara öğünler için taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kabuklu yemişler, havuç, salatalık gibi sebzeler, galeta, grissini, meyveli – tahıllı ve proteinli barlar tercih edebilirsiniz. Ana öğünleriniz için ise peynirli, füme etli sandviçler, çeşitli salatalar ve ton balığı, barbunya gibi konserve besinler kullanılabilir.

Mola alanlarında fazla yağ ve şeker içeren besinler yerine daha sağlıklı besinler tercih edin. Mola alanlarında açlığınız bastırmak için tercihiniz kek, çikolata, bisküvi, tuzlu krakerler, gazlı ve şekerli içecekler olmasın. Bu besinler size uzun süreli tokluk sağlamayacağı gibi kan şekerinizde yaratacakları dengesizlik ile de sağlığınıza zarar verecektir. Hali hazırda yorucu olan yolculuklar ani kan şekeri dalgalanmaları ile de daha zorlu hale gelecektir. Aşırı şeker, tuz ve yağ içeren besinler yerine meyveli-tahıllı barlar, sandviçler, yağsız peynirli tost, ayran, süt, sade maden suyu ve su gibi besinler tercih etmek çok daha uygun olacaktır.

Mola alanlarında satın alacağınız besinlerin hijyenik olduğundan emin olun. Yolculuk esnasında tüketeceğiniz besinlerin güvenirliliği sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Hijyenik olmayan besinler mide krampları, midede yanma, gaz ve ishal gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle alacağınız besinlerin son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin, çiğ sebze ve meyveler tüketmekten kaçının ve yiyeceklerin iyice piştiğinden emin olun.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif