selulit

Selülit ve Beslenme

Yaz mevsimi deyince akla. Tamam şimdi buldum hemen o cümle gelir: “Bi bit selülit!”

Kilo problemi yaşayan/yaşamayan çoğu kadının problemi olan selülit bir sağlık sorunu mudur? Neden gerçekleşir? Önlemek/kurtulmak için ne yapmalı soruları zihin odalarınızda dolaşıyorsa hadi bu yazının devamını okuyun!

1. Selülit nedir?

Selülit basit bir tanımla birçok nedenden ötürü oluşabilecek bir dolaşım bozukluğudur. En genel görülme nedeni kadın cinsiyet hormonlarındaki dengesizliktir. Fakat yanlış yaşam ve yanlış beslenme alışkanlıkları selülit için büyük nedenlerden biri oldu çoktan!

2. Selülit nasıl oluşur?

Yağ dokunun özellikle yer aldığı bölgelerde çeşitli nedenlerle dokunun elastikiyetini kaybetmesi ve hücrelerin geçirgenliğini kaybetmesi sonucu oluşur. Hormon bozukluğunun dışında kabızlık, hipotiroid, doğum kontrol hapları kullanımı, kötü karaciğer fonksiyonları, sık ve hızlıkilo alıp verme ve sinirsel düzensizlik selülit nedenlerinden birkaçı.

3. Selülitle baş etmenin yöntemleri nedir?

Beslenme alışkanlıklarınızdaki düzeltmeler selülit gelişimini engelleyebilmekte var olan selülite karşı açtığınız savaşta en büyük destekçilerinizden biri olabilmektedir!

Selülitle savaşta 1. silah hiç kuşkusuz SU! Dolaşım bozukluklarının ana nedenlerinden biri de gün içerisinde yeterli su tüketmiyor oluşumuz. Bunun üstüne vücuttan su uzaklaştıracak çay, kahve, bitki çayı gibi seçenekleri önerilenden fazla tüketiyoruz! Gün içinde denge halinde su tüketiminizi desteklemelisiniz. Tüber sağlıklı bir Türk kadını için en az suyun 1,5 L olduğunu söylüyor.

Antioksidan deposu meyve ve sebzeleri de dolapların kıyısından köşesinden gün yüzüne çıkaralım bakalım. Meyve ve sebzeler içeriklerindeki hem antioksidanlar hem de mineral/vitaminler sayesinde dokuda iyileşme sağlar, toksinleri vücuttan uzaklaştırmada yardımcı olur. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü’ne kulak verin ve günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketmeye özen gösterin! Bizden öneri isterseniz boremelin enzimi içeriği sayesinde ciddi cilt toparlayıcı ananas ve potasyum zenginliği sayesinde hücrelerin daha sağlıklı olmasını sağlayan bezelye!

Damar sağlığınızı iyileştirmek sizi hem kalp hastalıklarından korur hem de selülit önleyicidir. Bu nedenle damarın iyilik perisi omega 3 alımınıza özen gösterin. Haftada 2 kez balığın dışında omega 3’ü keten tohumu, ceviz gibi bitkisel kaynaklardan almaya da özen göstermelisiniz!

Size iyi gelecek seçeneklerden birkaç örnekle küçük açıklamalar yaptık. Peki var mıdır selülite neden olabilecek yiyecek-içecekler? Var elbette! Toksin içerikleri nedeniyle damar yapısında bozulmalar, hücre sağlığında olumsuz etkiler bırakan sigara ve alkol tüketimi olabildiğince azaltılmalı.

Yazının başında kilo problemi yaşayan/yaşamayan demiştik ama vücutta yağ oranı arttıkça selülit riskinin de arttığı bir gerçek! Vücutta yağ kazanımına neden olabilecek, olumsuz metabolik etkileri nedeniyle sakıncalı olan trans yağ ve basit karbohidrat tüketiminde aşırıya kaçmamakta büyük fayda var.

Dolaşım sorunlarına neden olabileceği için özellikle sıvı kaybının yoğun olduğu yaz aylarında aşırı tuz kullanımından kaçınılmalı!

Beslenmenin dışında selülit tedavisinde oldukça önemli etken; egzersiz! Doğru ve yeterli egzersiz yapıyor olduğunuzdan emin olmalısınız. Dünya sağlık Örgütü sağlıklı bir yetişkin için haftalık en az 150 dk fiziksel aktivite öneriyor, unutmayalım!

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif