yılbaşında beslenme

YILBAŞINDA BESLENME

Yeni yıl, yeni başlangıçlar, yeni hayaller. Ama yılbaşı gecesiyle diyetimiz de hayal olmasın.

Aman canım bir gece değil mi ondada sınırsızca yiyip, içeyim n’olcak demek belki de iplerin koptuğu nokta olabilir. Bu nedenle yılbaşı gecesinde de hem mutlu olabileceğimiz hem de ölçümüzü kaçırmayacağımız sofralar kurmak idealimiz olmalıdır.

Yemeklerden değil dostluklardan, mutluluktan lezzet aldığımız mutlu yıllar.

Gece sınırsız yiyebilmek adına tüm gün aç gezmek yapmamız gereken son şey olmalıdır. Gün boyu hiçbir ana ve ara öğünü atlamamalı bunun yerine hafif tercihler kullanmalıyız. Örneğin süt ve müsli ile yapılacak bir kahvaltı, sebze yemeği salata ve yoğurttan oluşan hafif bir öğle yemeği,  hem hafif olması hem de hayvansal kaynaklı besinleri akşama saklamak adına güzel birer örnek olabilir.

Evde veya dışarıda yiyeceğimiz yemeklere salata, haşlanmış veya ızgara sebzeler veya zeytinyağlı sebzelerle başlamak tokluk hissimizi sağlamak adına güzel tercihler olacaktır.

Mezelerden tercih yaparken yoğurtlu sebzeli mezeler tercih edilirken, yağlı, mayonezli besinlerden uzak durulmalıdır. Ara sıcaklar genellikle kızartmalardan oluştuğu için seçimlerimiz arasında yer almaması en iyisi olacaktır. Bunun yerine yemeğimize kuru fasulye, barbunya, nohut gibi kurubaklagillerle yapılmış zeytinyağlı salatalar, pilaki ve piyazlar eşlik edebilir. Böylece hem daha az yağ tüketmiş oluruz hem posa alımımız artmış olur hem de çok daha besleyici bir menü oluşturmuş oluruz.

Ana yemek olarak genellikle hayvansal kaynaklı besinler tercih edilir. Seçimimizi yaparken kırmızı et yerine hindi, tavuk, balık gibi hayvansal ürünler çok daha sağlıklı olacaktır. Hangi eti yersek yiyelim kızartma, kavurma yerine ızgara, fırın gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeli ve ağır soslardan kaçınmalıyız. Yemeğe çorba, pilav, dolma, makarna, püre gibi ürünler eşlik ediyorsa ekmek tüketimini azaltmalı ve bu grup besinlerden en fazla 2 çeşit seçmeliyiz.

Yemeğin üzerine ağır şerbetli, hamurlu tatlılar yerine meyve tatlıları, sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Gece boyu atıştırmalık olarak taze sebze ve meyveler en sağlıklı tercihler olacaktır. Sebze olarak salatalık, havuç, renkli biberler yanında yoğurt ve light labne ile tüketilebilir.

Kuru yemiş tüketirken miktara oldukça dikkat edilmelidir. Kendimize küçük bir kâse seçip böylece aşırı tüketimden kaçınmış oluruz.

Limitsiz alkollü menülerden uzak durmalıyız, olabildiğince kontrollü miktarda ve seyreltik alkoller tercih etmeliyiz. Votka, viski, rakı, rom ve yüksek kalorili kokteyller yerine bira, şarap gibi daha hafif alkoller tercih etmek en doğrusu olacaktır. Miktarı olabildiğince 1-2 kadehle sınırlandırmalıyız. Tek başına tercih etmek yerine alkolü yemekle birlikte tüketirsek kan şekerinin ani düşüşünü engellemiş oluruz.

Gece boyu yavaş yemeye, yemeği geceye yaymaya özen göstermeliyiz. Böylece daha az besin tüketimi sağlamış oluruz. Eğer yine de yılbaşı gecesi hem yemeği hem de alkolü kontrol edemediysek ertesi gün kendimizi daha iyi hissedip çabuk toparlanabilmek adına hayvansal gıdalardan olabildiğince uzak durup sebze-meyve ağırlıklı hafif bir beslenme planı uygulamak en doğrusu olacaktır. Alkolün etkisini biran önce atmak için bol su içmeye, çay-kahve yerine papatya, adaçayı, rezene, melisa gibi bitki çaylarını tercih etmeye özen göstermeliyiz. Günü miskinlik yapıp uzun uykularla değil olabildiğince aktif geçirmeye, açık hava yürüyüşleri yapmaya çaba göstermeliyiz.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif