Yavaş Yeme Davranışı

Hayatın bir rutini haline gelen koşturmaca, insanların çok çalışmalarından dolayı kendilerine ve özel yaşamlarına yeterince zaman ayıramamalarına neden olmaktadır.

Bu durum ciddi bir sorun olan stresin gittikçe daha fazla bilinçaltına itelenmesine ve birçok sorunu da beraberinde getirmesine neden olmaktadır. Özellikle yemek ve uyku bozukluklarından kaynaklanan problemlerden dolayı birçok sorun insanların karşında engel olarak durmaktadır.

Sürekli bir yerlere yetişmeye çalışan insanlar, stresle başa çıkmaya çalışırken çevresel, fiziksel ve fizyolojik olarak birçok kalıcı davranış bozukluğu geliştirmiştir. Bunun üzerine iki tip davranış biçimine sahip kişilik yapısı ortaya çıkmıştır.

yavas-yemek-yemenin-kisilik-ustunde-etkisi

Yemek Yeme Davranışının Kişilik Üzerinde Etkisi

A kişisinin davranış biçiminde, aşırı rekabetçi, hırslı ve sabırsız bir tip ortaya çıkmış kendini işine adamış olan ve zamana aşırı duyarlı kişilik tipleri oluşmuştur. Yemek yemek bu kişiler için bir zorunluluktur ve yemekten aldıkları tadı değil, sonraki aşamayı düşünürler.

B kişisinde ise yavaş bir yemek yeme gözlemlenmektedir. Bununla birlikte daha az kavgacı, rekabetçi olmayan ve yaşamda daha dengeli bir kişilik eğilimi bulunur. Dolayısıyla hızlı yemek yiyen kişide daha fazla bir tüketme eğilimi ile birlikte hayattan zevk alma duygusunun bastırılması, ikinci tipte de daha duyusal ve kişisel değerlere önem verilmesi söz konusudur.

A tipi kişiler, kişisel alanda elde edemediği başarıyı yemeklerden elde etmeye çalışırlar ve daha çok fast food türü gıdalarla beslenirler. Bu kişilerin sağlıklı beslenmekle birlikte, yavaş yemek yemeyi de öğrenmeleri şarttır. Obezlerin büyük bölümünü bu kişiler oluşturur.

yavas-yemek-yemenin-yollari

Yavaş Yeme Yolları Nelerdir?

Peki hızlı yemek yeme davranışını önlemenin yolları nelerdir? İşte bu sorunun cevabı zamandır. Çünkü birden bire bu durumu engellemek mümkün olmayacaktır.

En az bir aylık bir çalışmayla, en azından 20 dakikaya yayılabilecek olan yemek yeme süresi, hızlı yemek yemekten vazgeçmeniz için size destek olacaktır. Bunun yolu da yemekleri iyi çiğnemeden yutmak yerine, iyice çiğnemekten geçer.

b

Bir et yerken nasıl dakikalarca çiğnemeniz gerekiyorsa, diğer besinler için de bu geçerlidir. Çorba içerken bile maratona koşar gibi içmek değil, her kaşığın tadını hissederek içmeniz, daha kolay doyma hissi yaşamanızı sağlayacaktır.

Nasıl Yavaş Yiyebilirsiniz?

Öncelikle yediğiniz yemeğe saygı duyarak işe başlayabilirsiniz, unutmayın yediğiniz lezzetli bir yemek, çöpe doldurduğunuz bir atık değil. Yaşamak için yemek zorunda olduğunuzu ve bunun tadını çıkarmanız gerektiğini anlamalısınız.

İkinci olarak, beynin tat alma ve doyma duyusunu uyarmak için en azından 20 dakika gerektiğini unutmamalı, her bir lokmayı yavaş tüketmelisiniz. Yavaş çiğneyerek duyu reseptörlerini uyarmalısınız.

Yemek öncesi bir bardak su içerek, midenize aşırı yüklenmemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Yemekten sonra ya da yemek esnasında tükettiğiniz sıvılar da hızlı yemek yeme davranışı için tetikleyici olmaktadır. Ayrıca sinirliyken sofraya oturmamalı, sadece yemekle ilgilenmeli ve uzun süre aç kalmamaya özen göstermelisiniz.

Yemek öncesi derin nefes alıp vermeniz bile, beyninize oksijen gitmesini sağlayacak, daha iyi hissederek daha kolay doyacaksınız.