Yolculuk Esnasında Beslenme

Özellikle uzun yolculuklarda beslenme formuna dikkat eden kişiler için büyük bir sorun haline dönüşebiliyor. Yol boyunca can sıkıntısının en iyi arkadaşı abur-cuburlar oluyor. Eğer arabayı kullanan bizsek yine oyalanmak uyanık kalmak için bir şeyler atıştırmaya ihtiyaç duyabiliyoruz.

Yolculukta bazen zamandan kısmak için bazen rutin alışkanlıktan dolayı hızlı yemek yenilebiliyor. Bu alışkanlık kan şekerinin ani yükselmesine sebep olur. Sonrasında ise kan şekerinde yaşanan ani düşüş dikkat ve konsantrasyon bozukluklarına neden olur.

Yola çıkmadan önce dengeli bir öğün ile beslenmek yolculuk süresince açlığı kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

Yolculuk Esnasında Sağlıklı Beslenme

Seyahat halindeyken beslenmek için ise protein açısından zengin öğünler tercih edilmelidir. Peynirli, jambonlu sandviç ve ya wrapler hem doyurucu hem de sağlıklı bir tercih olabilir. Veya mola verdiğimiz yerde yiyeceğimiz kepekli kaşarlı tost ve ayran ideal bir yolculuk menüsü olabilir.

Yolculuk esnasında besleme seçimlerinde, şeker ve yağ oranı yüksek gıdalar yerine kuru meyveler, kalın kabuklu taze meyveler ve ya elma, armut gibi bozulmayacak meyveler ile fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler ve leblebi sağlıklı atıştırmalıklardır. Tabii porsiyon kontrolü unutulmamalıdır.

Uzun yolculuklar süresince hareketsizlik nedeniyle bağırsak problemleri oluşması muhtemeldir. Bu gibi sorunları engellemek için kuru kayısı kuru erik gibi meyvelerden probiyotik yoğurtlardan ve ya kefirden yardım alınabilir. Yolculuk esnasında bu besinlerden atıştırmak bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

yolculuk esnasında beslenme ipuçları nelerdir

Yolculuk Esnasında Hijyenik Beslenme

Yolculuk esnasında hijyenine güvenmediğiniz yerlerde yemek yememelisiniz. Yemek tercihini etli tavuklu yemekler yerine iyi pişmiş sebze yemeklerinden yana kullanmak hijyen açısından daha uygun olacaktır. Güvenilir bir yerde yemek yemiyorsak çiğ sebze, meyve ve salatalardan da uzak durulmalıdır.

Yolculuk Esnasında Susuzluk Oluşma Nedenleri

Uyanık kalmak ve oyalanmak için aşırı miktarda çay-kahve içmekten kaçınılmalıdır. Diüretik etki yapan çay-kahve vücudun su kaybetmesine yol açar. Meyve suları ve asitli içecekler de hem de üretik etkilerinden dolayı hem de yüksek miktarda şeker içermelerinden dolayı tercih edilmemelidir. Otobüslerde ve ya uçakta bu tür içecekler servis edilirken su tercih edilmelidir. Yolculuklarda su tüketimi genellikle ihmal edilmektedir. Üzerine diüretik etkili içeceklerde eklendiğinde vücutta ciddi susuzluklar oluşabilir.