uyku apnesi yaşayan adam

Uyku Apnesi

Uyku sırasında boğulma hissi ile uyanma, uykudan sık uyanma, uykudan dinlenmiş olarak uyanmama, gündüz yorgunluk, konsantre olma sıkıntısı gibi şikayetlerimiz varsa dikkat! Uyku apnesi kapımızı çalıyor olabilir.

Uyku apnesi nedir?

Uyku apnesi, uyuma sırasında üst hava yolunda tekrarlayan tıkanma ile nefesin 10 saniye kesilmesi ile karakterize ölümcül hastalıklara neden olabilecek ciddi bir hastalıktır. 2010 yılında yapılan “Uyuma Bozukluklarının Türk toplumundaki epidemiyolojisi” adlı çalışmada Türkiye’de uyuma bozukluğu yaşayan erkeklerin %11,1’i, kadınların %20,2’si uykuda nefes sorunu yaşamaktadır. Uyku bozuklugu sorunu kadınlarda menapoz döneminden sonra daha sık görülmektedir. Uykuda nefes sorunu 40-65 yaş arası daha fazla görülebilmektedir.

Kimler uyku apnesi sorunu yaşar?

Sahip olduğumuz bazı hastalıklar, vücut kompozisyonumuz (karında aşırı yağlanma gibi) uyku apnesi sorununu yaşama olasılığımızı arttırabilmektedir. 2014 yılında Başkent Üniversitesi tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre boyun ve bel çevresindeki yağlanma oranı, karın bölgesi ve organ çevresinde bulunan yağ oranı yaşanılan uyku apnesinin şiddetinin göstergesi olabilmektedir.

Obezite olarak tanımlanan vücutta aşırı yağ birikimi durumu uyku apnesi görülmesinin birincil sebeplerinden biridir. Uyku bozuklugu sorunu yaşayan insanların yaklaşık %75’i obezitedir. Vücut ağırlığındaki belli miktar artış, gündüz uykululuk hali ve horlama alışkanlığında artışa sebep olmaktadır.

Özellikle aşırı karın bölgesi yağlanması olarak tanımlanan abdominal obezite üst solunum yolları çevresinde yağ birikimi ile üst solunum açıklığını etkileyerek uyku apnesine neden olabilmektedir.

Uyurken nefes sorunu yaşayan bireyler nasıl beslenmelidir?

Uyku apnesinin tedavisinde uyku apnesine neden olan sağlık sorunlarının giderilmesi öncelikli yöntemdir. Vücut yağ oranı yüksek uyku apnesi sendromuna sahip bireyler için yapılması gereken ideal yağ oranına kavuşmak olacaktır. Vücut ağırlığındaki %10-15 azalma uyku apnesinde %50 iyileşmeye neden olmaktadır.

Uyku bozuklgu sendromuna sahip bireylerin beslenme alışkanlıklarını sorgulayan bir çalışmaya göre bu sendroma sahip bireylerin yağ ve kolesterol alımının yüksek olduğu bulunmuştur. Sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme alışkanlıklarına sahip olmak bu sorunun tedavisinde temeldir.

Kısa uyuma süresi ve uyurken nefes alma sendromu bağışıklık sistemimizin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle tedavi sürecinde antioksidan besinlere yönelmek gerekmektedir.

Uyku hem sindirim enzimlerinin düzenli salınımını hem de insülin duyarlılığını etkilemektedir. Bu nedenle bu sendromu yaşayan bireylerde insülin direnci görülme olasılığı yüksektir. İnsülin duyarlılığını arttırmak için fiziksel aktivite, sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmak gerekmektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif