SİYEZ BUĞDAYI UNUNDAN EKŞİ MAYALI EKMEK TARİFİ

SİYEZ BUĞDAYI UNUNDAN EKŞİ MAYALI EKMEK TARİFİ

Siyez Buğdayı Unundan Ekşi Mayalı Ekmek Malzemeleri

  • 1 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 750 gram Siyez buğdayı unu
  • Ilık su
  • Tuz

Siyez Buğdayı Unundan Ekşi Mayalı Ekmek Yapılışı

  • Kuru üzümleri temiz bir cam kavanoz alın,
  • Üzerine 3 katı kadar su koyun ve ağzını kapatın.
  • 5-6 günde bir, günde bir kere ağzını açarak 5-10 saniye havalandırıp kapatın.
  • Mayada baloncuklar oluşmaya başlayıp gazlı içeceklerdeki gibi cızırtı sesi çıkarmaya başladığında mayanız hazır demektir.
  • Mayanız hazır olduğunda Siyez buğdayı ununu,
  • Üzümlerinden süzülmüş ekşi mayayı bir kaba alın ve
  • ılık suyla kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
  • Hamuru uygun bir pişirme kabına alın ve
  • 24 saat oda sıcaklığında mayalandırın (3 katı kadar kabaracağını düşünerek bir kaba alın).
  • Bir gün boyunca mayalandıktan sonra 180 ̊fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Siyez Buğdayı Unundan Ekşi Mayalı Ekmek Kaç Kalori?

  • 1 tepsi ekmek 1500 kalori içerir.
  • 1 parmak kalınlığında 1 kare dilim ekmek büyüklüğünde kesilen dilimler = ortalama 80-90 kalori kadardır.

Çocukların ve yetişkinlerin tüketmesi için uygundur. Tok bir ekmek olduğu için doyuruculuğu yüksektir, zayıflama diyetlerinde tüketilebilir.