Siyez Buğdayı Unundan Ekşi Mayalı Ekmek Malzemeleri
- 1 yemek kaşığı kuru üzüm
- 750 gram Siyez buğdayı unu
- Ilık su
- Tuz
Siyez Buğdayı Unundan Ekşi Mayalı Ekmek Yapılışı
- Kuru üzümleri temiz bir cam kavanoz alın,
- Üzerine 3 katı kadar su koyun ve ağzını kapatın.
- 5-6 günde bir, günde bir kere ağzını açarak 5-10 saniye havalandırıp kapatın.
- Mayada baloncuklar oluşmaya başlayıp gazlı içeceklerdeki gibi cızırtı sesi çıkarmaya başladığında mayanız hazır demektir.
- Mayanız hazır olduğunda Siyez buğdayı ununu,
- Üzümlerinden süzülmüş ekşi mayayı bir kaba alın ve
- ılık suyla kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
- Hamuru uygun bir pişirme kabına alın ve
- 24 saat oda sıcaklığında mayalandırın (3 katı kadar kabaracağını düşünerek bir kaba alın).
- Bir gün boyunca mayalandıktan sonra 180 ̊fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Siyez Buğdayı Unundan Ekşi Mayalı Ekmek Kaç Kalori?
- 1 tepsi ekmek 1500 kalori içerir.
- 1 parmak kalınlığında 1 kare dilim ekmek büyüklüğünde kesilen dilimler = ortalama 80-90 kalori kadardır.
Çocukların ve yetişkinlerin tüketmesi için uygundur. Tok bir ekmek olduğu için doyuruculuğu yüksektir, zayıflama diyetlerinde tüketilebilir.