sahur nasıl yapılmalı

Sahur Nasıl Yapılmalı?

Ramazan ayı boyunca sıklıkla yapılan beslenme hatalarından biri sahur yapmadan oruç tutmaktır. Sadece iftar yaparak oruç tutmak, geceden bir şeyler atıştırıp yatmak ya da sahur saati sadece su içmek hem metabolizma açısından hem de günlük besin ögesi ihtiyacının karşılanması için oldukça yanlıştır.

Sahura kalkmama durumunda açlık süresi bir sonraki iftar saatini bulduğu için gün içerisinde kan şekeri daha hızlı düşer ve bu da daha hızlı acıkmaya neden olur. Ayrıca sahur yapılmaması durumunda gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi şikayetlere de daha sık rastlanmaktadır. Besin ögesi ve enerji alımının tamamlanması ve yeterli miktarda su tüketiminin sağlanması için oruç tutan bireyler mutlaka sahura kalkmalıdır.

Sahura kalkılması kadar sahurda tüketilen yiyeceklerin türü de oldukça önemlidir. Aşırı yağlı, tuzlu, çok baharatlı ve kalori değerleri yüksek yiyeceklerden kaçınarak kahvaltı yapılması en doğrusudur. Makarna, pilav, börek gibi hamur işi gıdaları ise karbonhidrat açısından zengin olmaları nedeniyle kan şekerini hızlıca yükselterek acıkma hissinin oluşumunu hızlandırmaları nedeniyle tüketmemek gerekir. Ayrıca yemek yendikten kısa bir süre sonra yatılacağı için sindirimi zor olan besinlerden de uzak durulmalıdır. Protein içeriği yüksek olan ve tokluk hissini sağlayan yumurta, az tuzlu peynir, tuz içeriği yüksek olması nedeniyle zeytin yerine ceviz, tam tahıllı veya tam buğday ekmeği tercih edilebilir. Sahurda pide yerine tam buğday veya tam tahıllı ekmeklerin tüketimi tokluk hissini arttırdığı için tercih edilmelidir.

Sahur öğünü de tıpkı iftarda olduğu gibi ikiye bölünerek 15-20 dakika ara verilmeli ve süreçte hafif tempoda hareket edilmelidir. Sonrasında ise meyve yanında süt/yoğurt gibi bir ara öğünle tokluk hissi arttırılabilir, sıvı ihtiyacı desteklenebilir.

Sahur esnasında unutulmaması gereken bir diğer nokta su tüketimidir. İftarda ve iftar-sahur arasında olduğu gibi sahurda da aralıklı olarak su tüketimine devam edilmelidir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif