ramazan sofrasi

Ramazan ayında kilo kontrolü

Yaklaşık 16 saat süren oruç tutma ve öğün sayısındaki azalmayla beraber, Ramazanda bireylerin metabolizması da yavaşlamaktadır. Tek öğünde artan porsiyon miktarları ile birlikte eğer kişi yeterli sıvı tüketimini de sağlayamıyorsa ağırlık artışı kaçınılmaz bir sonuç olmaktadır. Ayrıca Ramazan ayında ağırlık kaybetmek için yapılan bilinçsiz diyetler, vücutta kas ve su kaybına neden olmakta ve böylece sağlıksız bir durum oluşturmaktadır. Ramazanda kilo kontrolü için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır.

uykulu adam

Sahura mutlaka kalkılmalıdır.

Ramazan ayında sahuru atlamak yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Ramazanın yaz aylarına gelmesi de açlık süresinin fazla olmasına neden olduğu için, sahura kalkmak kan şekerinin düzenlenmesinde çok önemlidir. Sahurda sadece su içip uyulmamalı, gün boyunca zinde tutacak güçlü bir kahvaltı yapılmalıdır. Gece yenilen ağır yemekler, gece metabolizma hızı düştüğü için yağa dönüşerek vücutta yağlanmayı ve buna bağlı hastalıkların gelişim riskini arttırmaktadır.

iftar sofrası

İftarda ağır yemekler yenmemelidir.

İftara muhakkak çorba ile başlanmalı ve kan şekerini aniden yükselten (glisemik indeksi yüksek olan) un, pirinç ve beyaz ekmek tüketimi azaltılmalıdır. Özellikle un, şeker gibi basit karbonhidrat içeren gıdalar kan şekerinde dengesizliklere neden olup hipoglisemi ve hiperglisemi risklerini artırmaktadır. Bu da bireylerin insülin direncini artırarak karın bölgesi yağlanmasına sebep olacaktır. Ayrıca artmış insülin direnci kan şekeri değerlerini etkileyecektir. Bu besinlerin yerine tam buğday, çavdar, kepek ekmeği, bulgur pilavı tercih edilmelidir.

İftar ve sahur arasında sağlıklı şeyler tüketilmelidir.

Ramazan ayında kilo almaktan korunmak için yağ, tuz ve şeker miktarı yüksek besinlerden sakınmalı; ara öğünlerde basit şeker içeren paketli ürünler yerine meyve, kuruyemiş, leblebi, galeta, süt ürünleri gibi düşük kalorili sağlıklı besinler önerilen miktarlarda tüketilmelidir.

su içen kadın

Su tüketimine önem verilmelidir.

Ramazan ayında da diğer zamanlarda olduğu gibi günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Aksi halde susuz kalan vücut, metabolizmayı yavaşlatacağı için kontrolsüz kilo alımına neden olacaktır.

spor yapan kadın

Ramazanda hareket edilmelidir.

Koronavirüs sebebi ile evde geçirilen bu Ramazan ayında, hareketsiz kalmak da kontrolsüz kilo alımına neden olmaktadır. Evinizde muhakkak egzersiz yapmalı, hareket etmelisiniz.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif