ramazan tatlısı

Ramazanda Tatlı Tüketimi

Tatlılar özellikle şerbetli tatlılar besin değeri çok fazla olmayan ‘boş kalori’ diye tabir edilen gıdalardandır. Uzun açlık sonrası şekerli gıda tüketimi, ani kan şekeri yükselmesine neden olacağı için yağ depolanmasını arttırır. Bu nedenle ramazanda tatlı tüketimine dikkat edilmelidir.

Ramazanda tatlı tercihi şerbetli tatlılardan ziyade sütlü ve ya meyveli tatlılardan yana kullanılmalıdır. Hamurlu tatlılarda un, yağ ve şeker oranı sütlü tatlılara oranla çok daha yüksek olduğu için tercih edilmemelidir.

Ramazanın gülü güllaç gibi ya da sütlaç, muhallebi gibi soğuk sütlü tatlılar ile dondurma hem besin değeri açısından hem de kalori açısından çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Hatta sütlü tatlıları veya dondurmayı taze mevsim meyveleriyle harmanlayarak hem tatlı porsiyonunu azaltıp hem de lezzetli ve göz doyurucu formlara sokabiliriz. Böylece tatlımızın kalorisi düşmüş besin değeri ise katlanmış olur.

Meyve tatlılarında ise üzerini ceviz, badem gibi yağlı tohumlarla süsleme yapmak tatlıların glisemik indeksini düşürecek ve yağ depolanmasını düşürecektir.

Tatlı ile ilgili 2. sorunumuz ise zamanlaması. İftar sonrası yemeğin hemen üzerine tatlı tüketmek yağ depolanmasını arttırır. Bu neden yemekten en az 1,5-2 saat sonra tüketilmelidir. Böylece gece ara öğün hakkımızı şenlendirmiş metabolizmamızı da uyarmış olacağız.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif