ramazanda kilo kaybı

Ramazan ve Kilo Kaybı

Ramazan ve kilo kaybı yaşamak konusunda kararlı olanların atmaları gereken en önemli adım ‘SAHUR’. Sanılanın aksine gece uyku arası yenilen sahur yemeği kilo alımına değil tam tersi kilo kaybına neden olacaktır. Tabii burada yine önemli olan sahurda ne yenildiğidir. Sahur için her zaman en sağlıklı tercih kahvaltı olacaktır. Yumurtalı, peynirli, zeytinli besin değeri yüksek, doyurucu ve hafif bir kahvaltıya eşlikçi ise pide değil ekmek olarak tercih edilmelidir. Salata/ çiğ sebze muhakkak bulunmalıdır.

Kilo kaybı için iftar nasıl yapılmalı?

Sahur adımı tamamlandıktan sonra 2. önemli adım ise iftar ve sahur arasını zenginleştirmek, yani besin değeri yüksek kalorisi düşük ara öğünler eklemektir. İftar ve sahur arsına ne kadar fazla sayıda öğün eklenebilirse yağ yakımı o kadar rahat geçecektir. Ara öğün tercihi taze meyve, kuru meyve, süt/ yoğurt/ kefir, yağlı tohumlar (ceviz/ badem/ fındık..) olabilir.

Haftada en fazla 2 kez ara öğün yerine sütlü tatlı ve ya dondurma miktarına uygun olmak kaydı ile tercih edilebilir.

İftarda ise tüm günün ihitiyaçalrını tek bir öğüne sıkıştırmak yapılan en büyük hatadır. Porsiyon kontrolü son derece önemli olsa da besin çeşitliliği arttıkça miktar da kontrolsüz bir biçimde artmaktadır. Bu nedenle tüm besinlerden yemek yerine besin gruplarını günlere bölmek daha doğru bir karar olabilir. Örneğin bir gün hurma ile oruç bozuluyorsa ertesi gün zeytini tercih etmek gibi.. Ya da hem zeytin yağlılardan hem de et yemeklerinden yemek yerine etli sebze yemekleri tercih edilebilir. Veya haftanın günleri bölünerek 2 gün etli yemek, 2 gün baklagil, 3 sebze yemeği gibi bir dağılım yapılabilir.

ramazan kilo verme

Salata ve yoğurt hem iftarda hem de sahurda muhakkak bulunmalıdır. Böylece hem doygunluk hissini kontrol etmek hem de bağırsak sağlığını koruyarak kilo kaybını destekleyebiliriz.

Hamur işlerinin kilo kaybına etkileri

Pilav, makarna, hamur işi, tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Tahıl ihtiyacı olabildiğince tam tahıllardan tercih edilmelidir. Yani eğer yenilecek pilavda bulgur, makarnada ise sossuz tam buğday makarnaları tercih edilmelidir.

Pide Tuketimi

Pide tüketimine dikkat edilmelidir. 1 avuç içi kadar bir miktarda pidenin 1 adilim ekmeğe eşdeğer olduğu asla unutulmamalıdır. Kilo vermek isteyenlerin tercihini pide değil ekmekten yana kullanmaları daha fazla doygunluk verecektir.

Şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Evde kendimiz dahi yapsak meyvesuyu veya kompostolardan uzak durmalı meyvenin kendisini tercih etmeliyiz.

Kızartma türü bol yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır. Yemeklerin servisi olabildiğince susuz yapılmalıdır ki yağ tüketimi kısıtlansın.

Yemek yerken olabildiğince yavaş davranılmalıdır. Yemek esnasında 15-20 dk’lık ara dinlenmeler mutlaka verilmelidir.

Eğer mümkünse hafif tempolu 20-30 dk’lık yürüyüşler iftar sonrasına eklenmelidir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif