iftar sofrası

İftar Nasıl Yapılmalı?

Yaz dönemi Ramazanla beraber sahur ile iftar arasında yaklaşık 17 saate varan aç ve susuz kalınan uzun bir süre oluşmaktadır. Bu uzun zaman dilimi sonrasında yapılacak ilk öğün olan iftarda ise tüketilecek yiyeceklerin ne olduğu kadar, iftarın nasıl yapıldığı da hem iftar sonrası sıklıkla yaşanan hazımsızlık problemleri hem de Ramazan ayında kilo kontrolü için oldukça önemlidir.

İftar ve su tuketimi

İftarda oruç mutlaka 1 su bardağı oda sıcaklığında bulunan su ile açılmalıdır. Yanında ise iftariyelik olarak tanımlanan hurma, kuru meyveler, zeytin, ceviz veya peynirden tadımlık miktarda tüketilerek oruç açma tamamlanmalıdır. Hurma, kuru kayısı gibi meyvelerin yanında ceviz ya da zeytin bulunması, kan şekeri dengesinin sağlanması açısından iyi alternatif olacaktır.

Oruç açtıktan sonra

Oruç açma tamamlandıktan sonra ise öğüne mutlaka çok sıcak olmayan ılık bir çorba ile devam edilerek sıvı ihtiyacı desteklenmelidir. Çorba yanında bulunan birkaç kaşık yoğurt ya da peynir gibi bir protein kaynağı ve salata ile minik bir öğün yapılmalıdır. Sonrasında ise mutlaka 15-20 dakika kadar ara verilerek düşük tempoda da olsa hareket etmek çok önemlidir. Evi birkaç kez turlamak, ibadet etmek, yemek servisiyle ilgilenmek gibi hareketlerle ana yemeğe geçmeden önce verilen bu ara iftar sonrası hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetlerin oluşumuna engel olacaktır. Ayrıca hem doygunluk hissinin oluşması ve iştah kontrolünün sağlanması hem de iftar sonrası kan şekerinin hızlıca yükselip uyku hali, bitkinlik ve yorgunluk gibi durumların oluşmaması için de oldukça gereklidir. Verilen bu ara sonrasında ana yemek olarak sebze/kurubaklagil/et-tavuk-balık mutlaka yanlarında salata tüketilerek iftar tamamlanmalıdır.

iftar pidesi

İftar ve pide tketimi

Yılda 1 kez gelen Ramazan ayıyla beraber 1 ay boyunca baş tacı besinimiz olan pide de iftar sofralarının vazgeçilmezi olmaktadır. 1-2 dilim ekmek yerine 1-2 avuç içi kadar pide rahatlıkla tüketilebilir, ancak sadece iftarda tercih etmek gerekir. Beyaz un ile hazırlanmasından dolayı glisemik indeksi yüksek olan pide kan şekerini daha hızlı yükselterek tokluk hissini kısaltmaktadır. Sahurda gün boyu tok tutacak tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.

İftar sofralarında yapılan hatalar

İftar sofralarında yapılan yanlışlardan biri ise yemeği meyve ya da tatlı yiyerek tamamlamaktır. Hazımsızlık ve kan şekeri ile ilgili sorunlara neden olacağından, iftardan 1-2 saat sonrasında meyve veya kişinin kan şekeri ile ilgili bir hastalığı yoksa sütlü-meyveli tatlılarla ara öğün yapmak daha sağlıklı bir alternatiftir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif