ramazan spor yapan kadın

Ramazan ayında Spor Yapılır Mı?

Ramazan ayında akıllardaki en önemli belirsizliklerden biri ‘spor’dur. Koronavirüs sebebiyle spor salonların kapanması ile spor yapmak iyice zorlaşırken, hangi saatlerde nasıl spor/egzersiz yapılmalıdır?

Neredeyse 16 saat açlık yaşanan oruçta, vücut gereken enerjiyi belirli bir saat aralığında almak zorunda kalmaktadır. Bu sebeple gün boyunca enerji depolarını koruma altına alıp enerji harcamasını kısıtlamakta ve metabolizma hızını yavaşlatmaktadır. Bu da iftarda kontrolsüz besin alımı ile birlikte kilo artışına ve hastalıklara yakalanma riskinin artmasına sebep olmaktadır.

Ramazan ayında egzersiz veya spor yapmak, yavaşlayan metabolizmayı tekrar hızlandırmaktadır. Ayrıca fiziksel aktvite, açlık sebebi ile yıkılan kas dokusu kayıplarını azaltacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü ramazan ve spor için ne diyor?

Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir yaşam için haftada 150 dakika orta şiddette egzersiz yapılmasını tavsiye etmektedir. Ancak, Ramazan ayında spora yeni başlayanlar ve herhangi bir rahatsızlığı olanlar haftada 3-5 kez, düşük şiddet ve yoğunlukta, kalp hızını arttırmayan ve terletmeyen 30-45 dakika süreli düşük tempolu yürüyüş, yüzme, pilates ve yoga gibi aerobik egzersizler yapmalıdır. Düzenli bir egzersiz programına devam edenler ise egzersiz programının şiddetini ve süresini kısaltıp dinlenme sürelerini artırmalı, dirençli egzersizlerde ağırlık miktarını ve set sayılarını azaltmalıdır.

Ramazan ayında yapılacak egzersizlerde önemli olan noktalardan biri de egzersizin ne zaman yapılacağıdır. Ramazanda ayında egzersiz yapmak için en iyi süre iftardan 1-2 saat sonrasıdır. İftardan önce yapılan egzersiz vücutta kas kaybına sebep olmaktadır. İftardan hemen sonra egzersiz yapmak ise, vücut yoğun bir sindirim sürecine girmişken vücuda daha fazla yük bindirerek kalp rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

Egzersiz sonrası kasların korunmasını desteklemeye yardımcı olarak protein kaynağı olan süt ve süt ürünleri ve vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı taze meyveler tüketilmelidir.

Su kaybı ramazan ayında spora etki eder mi?

Ayrıca, Ramazan dolayısıyla vücutta bir sıvı kaybı gerçekleşmektedir. Bunu da engellemek için özellikle spor yapılan günlerde en az 2 litre su içilmelidir. Çay, kahve, yeşil çay gibi içecekler vücutta olan suyu da diüretik etkileri ile uzaklaştırdıkları için, vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı miktarını artırmaktadır.  Bu sebeple özellikle su tüketmekte zorlanan bireyler bu içeceklerin alımını azaltmalı, günlük içmeleri gereken su miktarını çay ve kahve tükettikleri günler arttırmalıdır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif