ramazan tatlı

Ramazanda Tatlı Seçimi

Ramazanda yaklaşık 16 saat süren açlıktan sonra midemizin ve kültürümüzün etkisi olarak tatlı tüketilmektedir. Ancak burada hem ağırlık kontrolü hem de sağlıklı olma isteğinden dolayı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Hangi tatlı ne zaman yemeli?

Tatlı, iftarda ya da iftardan hemen sonra değil, iftardan 1-2 saat sonra ara öğünde tercih edilmelidir. Baklava, kadayıf gibi ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları, sütlü tatlılar veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartma işlemine uğramış bir tatlı olmamasına dikkat edilmeli sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Özellikle sütlü tatlılarda protein alımı da gerçekleşmekte, karbonhidratın kana düzenli girişi sağlanmaktadır.

Tatlılar, içerdikleri şeker sebebi ile kan şekerini hızlı yükselten ve hızlı düşüren besinlerdir. Bu durum, tatlı yedikten sonra doymaya ancak 1 saat geçmeden tekrar acıkmaya neden olmaktadır. Ayrıca kan şekerindeki bu dengesizlikler, uzun vadede obeziteye, insülin direncine ve hatta diyabete neden olabilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı, haftada en fazla 2 kez tatlı tüketilmelidir. Tatlı olarak sütlü tatlılar seçilmeli, diğer günlerde tatlı ihtiyacı taze ve kuru meyvelerle karşılanmalıdır.

ramazan tatlısı

Yemek.com sitesinden aldığımız şekersiz yoğurt bar tarifini de buraya bırakalım.

Şekersiz Yoğurt Bar Malzemeler

  • 250 gram yoğurt
  • 5 yemek kaşığı bal
  • 1/2 su bardağı kırmızı meyveler (böğürtlen, yaban mersini, frambuaz)
  • 4 yemek kaşığı yulaf
  • 2 yemek kaşığı Antep fıstığı içi (iri kıyılmış ve tuzsuz)

Şekersiz Yoğurt Bar Yapılışı

  • Yoğurt ve balı bir kapta güzelce karıştırın.
  • Yoğurt-bal karışımını pişirme kâğıdı serdiğiniz 20 x 30cm’lik düz tepsiye yayın.
  • Üzerine meyveleri, yulafı ve iri parçalanmış Antep fıstıklarını serpin.
  • Karışımı en az 5 saat dondurucuda bekletin.
  • Yeterince dondurduktan sonra keskin bir bıçak yardımıyla üçgen şeklinde kesin ve bekletmeden afiyetle tüketin.

Tarif 4 kişiliktir. 1 porsiyonu 230 kkal’dir. Ayrıca, 1 porsiyonu 5.2 gram protein, 8.6 gam yağ ve 32.2 gram karbonhidrat bulundurmaktadır. Bu tatlıyı yediğiniz gün 2 porsiyon meyve ve 1 dilim ekmek az yiyerek diyetinizi dengeleyebilirsiniz. Ancak haftada 2 günden daha fazla tatlı tüketmemeniz ağırlık kontrolü ve genel sağlık durumunuz için daha iyi olmaktadır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif