ramazan ve su tuketimi

Ramazan ve Su Tüketimi

11 ayın sultanı Ramazan ile beraber öğün saatlerinin değişmesine bağlı olarak beslenme düzeninde de değişiklikler gerçekleşmektedir. Ramazan ayında su tüketimi ne kadar olmalı, soğuk su mu oda sıcaklığında su mu içmeliyim, sadece iftar ve sahurda mı su içmem gerekiyor gibi sorularla sıklıkla karşılaştığım Ramazan’ın ilk günlerinde sizlerle bu hafta bu konuyu ele almak istedim.

Son yıllarda yaz dönemine denk gelen Ramazan ayında hava sıcaklığının yüksek seyretmesi, oruç tutulan sürenin uzun olması nedeniyle susuz geçirilen süre de bir hayli fazladır. İftar ile sahur arasında geçen kısa zamanda ise günlük su ihtiyacının karşılanması gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin oluşmaması için oldukça önemlidir.

ramazan ve su tuketmenin önemi
Turkish tea in traditional glass on tray closeup

Ramazan ayında ne kadar su içmeli?

Ramazan’da iftar ile sahur arasında 2-3 lt su tüketilmesi gerekmektedir. İçilen su sadece iftarda 1-1,5 lt, sahurda 1-1,5 lt şeklinde olmadan iftar-sahur arasındaki zamana yayılarak her yarım saatte 1 bardak su şeklinde tüketilmelidir. Böylece su vücut tarafından da kullanılabilir hale gelmektedir. Soğuk su ve buzlu suların tüketiminden ise mümkün oldukça kaçınılmalıdır. Aksi takdirde kişi boş midede hızlıca mide krampları, mide ile ilgili çeşitli sorunlar yaşayabilir. Sıcak yaz günlerinde özellikle iftarda ferahlamak adına asitli içecek tüketimine de sıklıkla rastlanmaktadır. Asitli içeceklerin tüketimi de mide ve bağırsak sağlığını olumsuz etkiler. İleriki dönemde de gastrit, ülser, reflü gibi hastalıkların riskini arttır, yüksek şeker ve kalori içeriklerinden dolayı kilo alımına neden olabilir. Sıcak havalarda vücutta su kaybıyla beraber sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineral kayıplarına da rastlanmaktadır. İftar sonrası içilen sade maden suyu vücudun kaybettiği mineralleri yerine koyması için önemlidir.

ramazan şerbeti suyu

Sıvı tüketimini karşılamak adına ayran, süt, çorba, ev yapımı şeker ilavesiz olarak hazırlamış meyve suyu, hoşaf ve komposto gibi alternatifler de Ramazan’da tercih edilmektedir. Ancak asla hiçbir alternatif suyun yerini tam olarak tutmamaktadır. Ayrıca çay ve kahvenin de sıvı içeriklerinden dolayı çoğunlukla suyun yerini tuttuğu düşünülse de su tüketimine engel olmaları ve su kaybını arttırmaları nedeniyle tüketimleri Ramazan boyunca sınırlandırılmalıdır.

Tuz oranı yüksek olan zeytin, peynir, salamura gıdalar ile baharatlı yiyeceklerin tüketimi susama hissini arttırdığı kadar vücudun su dengesini bozar ve vücutta su kaybına neden olmaktadır. Bundan dolayı iftar ve sahurda tüketilen yiyeceklerin az tuzlu ve baharatlı olması konusunda dikkatli olunmalıdır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif