egzersiz yapan kadın

Ramazan ve Egzersiz

Yaz ramazanlarından oruç ile aç geçen süre çok uzun olduğu ve besin tüketimi sınırlandığı için rutin spor hayatını bulunmayan kişilerin spora başlamaları önerilmemektedir. Fakat hali hazırda devam eden bir egzersiz yaşamımız var ise temposu düşürülerek devam edilebilir. Oldukça uzun saatler aç ve susuz geçirdiğimiz için iftar öncesi egzersiz yapmak doğru olmayacaktır. Zaten düşmüş olan kan şekerini daha tehlikeli boyutlara taşıyıp ‘hipoglisemi’ atakları ile baygınlık ve şuur kaybı gibi nedenler doğurabilir. Bunların oluşmaması için iftardan 1-1,5 saat sonra tok karna spor yapmak daha uygun olacaktır.

İftarda 1 öğünde yiyeceğimiz yemekleri 2 ye bölüp hafif yiyecekler ile yapılan bir başlangıç sonrası 1-1.5 saatlik bir dinlenme ardından egzersiz programına başlamak, program sonrası öğünün 2. kısmını tamamlamak en sağlıklı yöntem olacaktır.

Ramazanda kas ağırlığını arttırmak için gerekli olan proteini karşılamanın en iyi yolu süt/ yoğurt gibi sindirimi kolay besinlerdir. Et grubu gıdaların sindirim süresi uzun olduğu için hem egzersiz sırasında mide rahatsızlıklarına yol açabilir hem de ihtiyacımız olan protein yapıtaşlarına ulaşmamız zaman alacağı için istenilen kas artışı sağlanamaz.

ramazanda egzersiz yapan kadın

Oruç ve spor konusunda üzerinde durulması gereken diğer bir önemli konu ise su tüketimidir. Ramazan kısıtlanan su tüketimi vücudun gün boyu susuz kalmasına neden olmaktadır. Egzersiz ile birlikte vücutta zaten az bulunan suyunda kaybedilmesine neden olursak, çok ciddi sağlık problemlerini tetikleyebiliriz. Bu nedenle özellikle spor ile kaybedilen su ve mineral kesinlikle yerine konulmalıdır. Vücudun ihtiyacı olan su miktarı iftar ve sahur arasına bölünerek tüketilmelidir.

Ramazanda tercih edilmesi gereken egzersiz tipi ise hafif tempolu kardiyolardır. Kas ağırlığını arttırmaya yönelik çalışmalar yerine kardiyovasküler sistemi çalıştıran aerobik solunum yapılan egzersizler tercih edilmelidir.

Yüksek tansiyon, diyabet, kardiyovasküler hastalık gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin ramazanda spor yapmaları önerilmemektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif