iftar sahur sofrası

İftar – Sahur Yeme Düzeni

Ramazan ayında 2 öğüne düşen beslenme düzeni ile beslenme alışkanlıkları değişmektedir. Alınması gereken makro ve mikro besin öğeleri iftar ve sahur olan bu iki öğünde tamamlansa bile tek seferde çok besin tüketilmesinden kaynaklı reflü,  hazımsızlık, kabızlık ve baş ağrısı gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Ayrıca koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklık sistemimizin de güçlü olması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşamın her döneminde olduğu gibi bu süreçte de bir hayli önemli bir hale gelmiştir.

Ramazanda yapılan sahur normal yaşamdaki kahvaltı; iftarı ise akşam yemeği olarak düşünsek bile bu süreç kan şekerinde değişimlere, metabolizmanın yavaşlamasına, obezite, insülin direnci, diyabet gibi hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple iftar ile sahur arasına eklenecek ara öğünler hem yavaşlamış metabolizmayı hızlandıracak hem de bir anda fazla besin alımının önüne geçecektir.

İftarın etkileri

İftardan 1,5-2 saat sonra kan şekerinin düzenlenmesi ve metabolizmanın çalışması için en az 1 kere ara öğün tüketilmelidir. Ara öğün tercihinde süt ve süt ürünleri, meyve, yağlı tohumlar tüketilmelidir. Tatlı tüketilmek istendiğinde haftada en fazla 2 kere, sütlü tatlılar veya dondurma gibi sağlıklı alternatifler terci edilmelidir. Böylece aldığınız enerji ve besin öğeleri daha geniş bir zamana yayılacak, kan şekeriniz daha normal seyredecektir.

Sahur feneri

Sahura kalkılmalı mı?

Sahura mutlaka kalkılmalı, güçlü bir kahvaltı yapılmalıdır. Yumurta, peynir, tam buğdaylı ekmek gibi besinler tüketilmeli, ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca, iftarda ve sahurda uzun süre aç kalan mideyi yormamak için yemekler yavaş yavaş yenmeli ve iyice çiğnenerek yutulmalıdır.

Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özelikle  ızgara, haşlama, buğulama  veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli, kızartılmış veya kavrularak hazırlanmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Beslenme değişikliği ve hareketsizliğe bağlı oluşacak kabızlığı önlemek için posadan zengin tam tahıllar (tam buğday, bulgur vb),  kuru baklagiller,  sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Ayrıca, su tüketimine dikkat edilmeli, günde 1,5-2,5 litre su içilmesine dikkat edilmelidir. Asitli içecekler yerine su, ayran taze sıkılmış meyve suyu veya şekersiz komposto tercih edilmelidir. Ramazanda iftar yemeğinden hemen sonrasında televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek yerine evde ufak tefek egzersizler yapmak da sindirim için yararlı olacaktır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif