ramazanda hazımsızlık yaşayan kadın

Ramazanda Hazımsızlık

Özellikle yaz ramazanlarındaki uzun açlık süreleri sonunda mide ve bağırsak sisteminde hazımsızlık problemleri görülme sıklığı artmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise uzun süre aç kalıp tembelleşen mideye hızlıca besin yüklenmesidir. İftar sofralarını uzatmak geceye yaymak mide hassasiyeti ve hazımsızlık gibi şikayetleri azalmak için en iyi çözüm olacaktır.

Minik porsiyonlarda ve hafif yiyecekler ile yapılan bir başlangıç ( çorba, yoğurt, peynir, ekmek/pide, zeytin, hurma, kuru meyve.. ) ve sonrasındaki minik bir mola mideye yumuşak bir geçiş sağlamak için çok önemlidir.

Başlangıç sonrası geçilen ana yemekte porsiyon kontrolü ve aşırı yağlı gıda tercih etmemek hem mide hem de bağırsak tembelliğini önlemek açısından daha sağlıklı olacaktır.

ustuste duran sahanlar - hazımsızlık

Ramazanda ihmal edilen besinlerin başında meyve 2. sırada ise salata/ çiğ sebze gelmektedir. Bu besinlerin beslenme rutininden çıkartılması bağırsak sistemini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu nedenle ramazan günlük en az 4 porsiyon sebze/meyve tüketimi çok önemlidir.

Özellikle sahur sofralarında yer alan hamur işi gıdalar, pilavlar ve ya etli yemekler ile kızartmalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu gıdalar hem mide hassasiyetini tetikler hem de hazımsızlığı arttırır.

Ramazan ile beslenmemizin vazgeçilmez parçası olan pide de mide ve bağırsak sağlığı üzerine etkilidir. Tam buğdaylı ve ya çok tahıllı ekmeklerin yerini alan pide beyaz undan yapıldığı için posa miktarı azalmaktadır. Buda kabızlık başta olmak üzere bazı mide ve bağırsak problemlerini tetiklemektedir.

Ramazan ile birlikte kısıtlanan hareket ve enerji sarfı da hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi problemlerin oluşumuna neden olmaktadır. İftar sonrası yapılacak minik yürüyüşler, hafif egzersizler bu problemlerin oluşumunu engeller.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif