ramazanda sıvı tuketimi

Ramazanda Sıvı Tüketimi

Ramazan’ı sağlıklı geçirebilmek için ne yenildiği kadar ne içildiği de önemlidir. Yaz aylarında havanın sıcak olması ile birlikte terleme oranı artığından vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır. Kaybedilen mineral ve suyun geri alımı vücut dengesi için oldukça önemlidir. Ayrıca Ramazan ayında sıkça rastlanan kabızlık şikâyetlerinin başlıca nedenlerinden biri de sıvı tüketiminin azalmasıdır.

Su, sıvı alımında en önemli besin öğesidir. Vücut kilogramı başına 30 ml su içilmelidir. Örneğin 60 kg bir birey günlük olarak 1800 ml su içmelidir. Mevsim, çalışma şekli ve düzeni, vücut metabolizması gibi nedenlerle bu rakamlarda bireye özgü değişiklikler olabilmektedir. Bu nedenle günde 1,5-2,5 litre arasında su içilmelidir.

Su tüketiminin gerçekleşebilmesi için iftar ve sahurda su içilmeli, oruç su içilerek açılmalıdır. Çok susanmış olunsa bile, iftarda soğuk su içimi hassas bir sindirim sistemine sahip bireylerde rahatsızlık yaratabilmektedir. Ayrıca ılık su, soğuk suya göre daha fazla midede kaldığı için tokluk hissini uzatmaktadır. Bu sebeple, iftarda mutlaka oda sıcaklığında su tüketilmelidir. İftarla sahur arasında diüretik yani vücut suyunu vücuttan atan çay ve kahve yerine su içilmelidir.

Su dışında, sıvı olarak süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, komposto, hoşaf, maden suyu, çok koyu kıvamlı olmayan çorbalar da tercih edilmelidir.

Sıvı ve su tüketimini arttırmak için bunları yapınız;

  • Su için kendinize günlük hedef koyunuz ve bu hedeflere zaman belirleyiniz. Örneğin akşam iftar sofrasını toplarken 1 su bardağı daha su içiniz.
  • İftarda muhakkak çorba ile yemeğe başlayınız.
  • Sahurda ve iftarda mümkünse şekersiz hoşaf ve kompostolar tüketebilirsiniz.
  • Meyveleri olabildiğince taze tüketmeye çalışın. Karpuz, kavun, kiraz, armut gibi sulu meyveleri tüketmeye çalışınız.
  • Süt grubundan süt, ayran, yoğurt gibi besinleri hem iftarda, hem sahurda hem de ara öğünlerinizde muhakkak tüketiniz.
  • Çay, kahve gibi diüretik içecekler yerine su içmeye çalışınız. Ayrıca, asitli içecekler yerine su içmeye özen gösteriniz.

İdrar renginizi kontrol ediniz. İdrar renginiz berraklaşana kadar sıvı tüketiminizi arttırmaya çalışınız.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif