kabızlık

Ramazan kabusu kabızlık

Ramazanda yaşanılan kabızlık uzun süreli açlık, susuzluk ve yanlış besin tercih yönelimlerinin doğal metabolik bir sonucudur. Günümüzde yaklaşık 5 kişiden 1’inde görülen kabızlık sorunuyla ramazanda daha sık karşılaşılmaktadır.

Sağlıklı bir bireyin normal dışkılama sıklığı haftada 3 ile 12 arasında değişmektedir. Eğer dışkılamada gecikme yaşanır ve dışkı sert, kuru ve dışkılama çok zorsa kabızlık yaşıyor olabilirsiniz!

Ramazanda kabızlık yaşamanın nedenleri nelerdir?

Ramazanın yaza denk gelmesi dolayısıyla uzun süreli açlık, susuzluk ve fiziksel hareket azlığı bu sorunu yaşama sıklığını artırmıştır. Bu durumların yanında yanlış besin tercihleri ve birden aşırı beslenme de eklendiğinde kabızlık kaçınılmaz olmaktadır!

su

Ramazanda kabızlıktan korunma yolları

Ramazan sürecini bilinçli ve sağlıklı atlatmak elbette bizim elimizdedir. Beslenme düzenimizde yapacağımız önemli değişiklikler ramazanda kabızlık yaşamamızı önleyecektir.

  • Sahura mutlaka kalkın! Sahura kalktığınızda bir su bardağı oda sıcaklığında su ile kuru meyve tüketimi ramazanda kabızlık yaşamayı önlemek için oldukça etkili bir yöntemdir. Çünkü kuru meyveler suda eriyen lif içermektedir ve su ile birlikte tüketildiklerinde barsaklar üzerine olumlu etkiye sahiptir.
  • Sahurda kahvaltılık, hafif ve besleyici yiyeceklere yönelmelidir. Ekmek tercihiniz tam buğday yönünde olmalı, sahurun sonunda probiyotik içeriği yüksek yoğurt, kefir gibi süt ürünün yanına lif içeriği yüksek meyveler eklenilmelidir.
  • İftar ile sahur arasında en az 2 litre su içmeye özen gösterilmelidir.
  • İftarda mutlaka çorba içilmelidir. Öğünlerinizde salatayı eksik edilmemeli, haftada en az 3-4 defa kuru baklagiller ve sebze yemeklerine yer verilmelidir.
  • İftardan sonra en az 1,5 en fazla 3 saat sonra bir ara öğün yapılmalı ve bu ara öğünde haftada en az 4 defa meyve tercih edilmelidir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif