dondurulmuş gıda

Hangi Yiyecekleri Depolayalım?

Tüm Dünyanın pandemi olarak kabul ettiği koronavirüs hastalığı (Covid-19) ülkemizin gündeminde de önemini korumaktadır. Bu süreçte en önemli önlem her türlü temasın minimuma indirildiği sosyal izolasyonu sağlamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bu durum herkesin olası karantina uygulamalarını da kapsayacak şekilde en az iki haftalık ilaç ve gıda bulundurmasını öne sürmektedir. Alınacak gıdalar olabildiğince besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olmalıdır. Bu zor dönemi rahat atlatmak için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır.

Bağışıklığı güçlendirecek besinler

Bağışıklığı güçlendirmek için tüketiminin artması gereken taze sebze ve meyvenin bir kısmının daha sonra tüketilmeye ve/veya pişirilmeye uygun miktarlarda dondurularak saklanması da olası bir karantina durumunda meyve ve sebzeye ulaşılabilirliğini arttırabilmektedir. Ayrıca bu mevsimde uzun süre dayanabilecek bazı sebzelere karnabahar, lahana, kabak, brokoli, biber, turp, havuç, patates; meyvelere ise elma, portakal, greyfurt, mandalina, olgun olmayan muz örnek verilebilir. Özellikle narenciye grubu meyveler antioksidan bir vitamin olan C vitamininden zengindir. Bu nedenle tüketimlerine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır. Ayrıca, dayanıklı sebzelerin raf ömrünü uzatmak için yıkanmadan ve kesilmeden buzdolabında saklanmaları gerekmektedir. Ek olarak bu süreçte kuru meyve, kuru bamya, patlıcan, biber, domates gibi lif ve mineral kaynağı kuru gıdalardan faydalanılabilir.

Hastalıklara neden olan virüs ve bakterilere karşı vücudun önemli savunma mekanizmalarından olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli protein alınması gerekmektedir. Oldukça dayanıklı ve besin değeri yüksek, bitkisel protein kaynağı kurubaklagiller, yeterli ve dengeli beslenme için olası bir karantina döneminde çok faydalıdır. Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya, vb. gıdalar her gün tüketilebilirler. Pişirme süresi uzun olabilen bu ürünlerin önceden büyük miktarlarda haşlanıp daha sonra hızlıca pişirilebilecek şekilde buzlukta saklanması kurubaklagillerin tüketimini kolaylaştıracaktır. Haftada iki kere balık tüketimi bağışıklık sisteminin güçlendirilmektedir. Balığın tazesinin bulunamadığı durumlarda donmuş veya konserve ton balığı alternatiflerinin karantina durumlarına karşı evde bulundurulması önerilebilir.

Kolay saklanan protein kaynakları

Yumurta ve peynir çeşitleri de uygun koşullarda saklandığında uzun süre dayanabilen kaliteli hayvansal protein içeren gıdalardır. Bunlara ek olarak probiyotik takviyeli yoğurt ve kefir gibi ürünlerde bulunan faydalı mikroorganizmalar da bağışıklık sistemini destekleyici etkide bulunabilirler. Özellikle bu dönemde sevenlerce tüketilebilir.

Alınan ürünlerin tarihlerine, tüketim durumuna ve evdeki insan sayısına dikkat edilmelidir. Ayrıca küçük dostlara da yetecek kadar mama depolanmalıdır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif