bayram tatlıları baklavaları

Ramazan Bayramı’nda Tatlı Seçimi

11 ayın sultanı Ramazan ayından sonra Ramazan Bayramına geldik. Ancak Koronavirüs sebebi ile evde kutlayacağımız bu bayramda misafirlikler de olmayacak. Böylece ikramlarla sağlıklı beslenme düzenimizden uzaklaşamayacağız. Ancak evimizde kendimiz ve ailemiz için tatlı hazırlamak istersek hangi tatlıları hazırlamalıyız?

İlk olarak bir ay oruç tutulan Ramazan ayından sonra kontrolsüz besin alımının ve tatlı tüketiminin zararlarından bahsedelim. Şekerli gıdalar kan şekerinde olmasını istemeyeceğimiz dalgalanmalara neden olup kendinizi halsiz hissedip baş ağrısı çekmenize neden olabilir. Diyabet hastalarının daha da ciddi sorunlar yaşamasına neden olacak şeker içeriği yüksek besinler, vücutta neredeyse zehir etkisi gösterir. Bu sebeple en azından bu bayram baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine biraz daha sütlü veya meyveli tatlılar tüketilebilir. Böylece sütlü ya da meyveli tatlı tercih ederek daha az şeker alıp daha çok kalsiyum ve posadan yararlanabilirsiniz.  Tabii ki bu tatlılarda da her besinde olduğu gibi miktara dikkat etmelisiniz.  Besinlerin miktarları kişinin yaşına, cinsiyetine, hastalıklarına, vücut yapısına, günlük aktivite düzeyine göre değişmekte. Ancak genel olarak Ramazan Bayramı boyunca 1-2 porsiyon sütlü ya da meyveli tatlı tüketebilirsiniz. Şerbetli tatlı tüketmek isterseniz de bayram boyunca 2 adeti geçmeyiniz.

Ayrıca bir ay süren oruçta susuz kalan vücudunuza sıvı desteği yapacak ve ısınan havalarda serinlemenizi sağlayacak içecekleri de tatlı tercihi olarak tüketebilirsiniz. Meyveleri robottan geçirerek hazırlayacağınız içecekleri muhakkak denemeli, bu bayram daha sağlıklı ve daha doğru besinleri tercih etmelisiniz.

Örneğin sağlıklı bir bireyseniz 3 dilim karpuz, 2 su bardağı tam yağlı süt, 1 yemek kaşığı kuru üzüm, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 5 adet bisküviyi, karpuzumuzun çekirdeklerini çıkardıktan sonra blendera atıp pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpabilir, gün boyunca bu içeceği içebilirsiniz.

Kan şekeri ile ilgili sorun yaşayan bir bireyseniz, yaklaşık 20 adet çilekle 1 yemek kaşığı toz kahve ve 3 tepeleme yemek kaşığı vanilyalı dondurmayı karıştırıp blenderdan geçirebilirsiniz. Nane yapraklarıyla süsleyebileceğiniz bu içeceği de diyetisyeninizin de kontrolü altında tüketebilirsiniz.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif