ramazan bayramı kahvaltısı

Ramazan Bayramı Kahvaltısı

Ramazan Bayramı geldi çattı. 1 ay boyunca tutulan oruçtan sonra bayramın birinci günü güzel bir kahvaltı ile güne başlamak gerekmektedir. Çünkü kahvaltı yapılmadığı zaman bir önceki günün akşamından süregelen bir açlıkla gün boyunca kontrolsüz besin alımı ve bu besinlerin vücutta yağ olarak depolanması gerçekleşmektedir. Ayrıca, kahvaltısız güne başlamak sindirim sistemi sorunlarına neden olabileceğinden kahvaltı öğünü çok önemlidir. Kahvaltı aynı zamanda, gün içerisinde daha dengeli beslenilmesini sağlayacak, Ramazan ayından sonra gelen ‘1 aydır bu günü bekliyorum.’ yaklaşımından bireyleri uzaklaştıracaktır.

Kahvaltı sofrasında neler bulunmalı?

Koronovirüs sebebi ile evde geçirilen bu bayramda, ideal bir kahvaltıda muhakkak yumurta, peynir, zeytin, çay/bitki çayı, tam tahıllı ekmek ve mevsim yeşillikleri bulunmalıdır. Ya da bol peynirli güzel bir sandviçin yanına da mevsim sebzelerine ek olarak yumurta tüketilmelidir. Tabii ki kahvaltıda neyin ne kadar tüketildiği önem arz etmektedir. Ancak bu besinlerin miktarları kişinin yaşına, cinsiyetine, vücut yapısına, günlük aktivite düzeyine, hastalık durumuna göre değişmektedir.

Kahvaltıda yiyeceğiniz mevsim yeşillikleri, domates, salatalık, biber, havuç gibi besinler kişinin vitamin mineral alımını arttırarak gün boyunca tok hissettirmenin yanı sıra, aynı zamanda bağırsak sistemini de içerdikleri posa sayesinde iyileştireceklerdir.

Kahvaltı sofrasında neler bulunmamalı?

Bayram kahvaltısında, gün boyunca şekerli besinlerin tüketimi artacağı için şekerli besinler olan reçel ve baldan uzak durulmalıdır.  

Bayram boyunca evde tüketilen şeker, çikolata ve hamur işi gibi gıdalar, kan şekerini yükseltip bazı sindirim problemleri, kan şekeri dengesizlikleri, yorgunluk, baş ağrısı gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu sebeple Bayramda tercih edilmemeli, daha sağlıklı olan meyve, meyveli veya sütlü tatlılar veya kuruyemişler tüketilmelidir.

Kolesterol ve kalp hastalıklarına sahip bireyler başta olmak üzere aileler, kızartma/kavurmalar tercih etmemeli, yiyeceklere pişirme yöntemi olarak daha sağlıklı olan haşlama/ızgara gibi yöntemler uygulanmalıdır. Ayrıca, işlenmiş et olan salam, sosis gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.

Kahvaltı sofrasında bulunan ev yapımı kek, poğaça gibi besinler kontrollü tüketilmelidir. Mümkünse bu tariflerde tam buğday unu kullanılmalıdır. Besin öğelerinin çeşitliliğini sağlamak amacıyla poğaçaya patates değil peynir ya da sebze eklenmelidir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif