Ramazan Ayı Sonrasında Normal Beslenme Düzenine Geçiş

Ramazan Ayı Sonrasında Normal Beslenme Düzenine Geçiş

Ramazan aynın bitmesi ile birlikte en fazla 2 ana öğün yaparak geçirilen bir ay da sonlanmış oldu. Bayram ile birlikte iftar ara öğünler ve sahur şeklinde tekrarlayan beslenme düzeni,  kahvaltı öğle ve akşam yemeği ve ara öğünler olan normal beslenme düzenine döndü.

Ramazan ayında sayılı saatlerde besin alımının gerçekleşmesi alışkanlığı, Ramazan sonrası süreçte de ilk zamanlar dikkat çekmektedir. Kişiler genelde iftar gibi daha çok besin alınan öğünleri, normal hayatında her öğünde sürdürmeye başlamakta ve Ramazan ayından süregelen hızlı yemek yeme davranışını da devam ettirmektedir.

Bu süreç, kişilerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dönmesini zorlaştırmakta, besin alımını kişinin ihtiyacının üstünde tutmaktadır. Böylece kişide ağırlık kazanımı gerçekleşmekte ve devamında insülin direnci, obezite, çeşitli kalp damar hastalıkları, karaciğer böbrek gibi önemli organların hastalıkları gelişmektedir.

Bayram sabahı

Bayram sabahı güne kahvaltı ile başlamak, kahvaltı alışkanlığının tekrar sürdürülmeye başlanması için elzemdir. Sabah uyandıktan sonra ilk yarım saat içerisinde yapılan yeterli ve dengeli bir kahvaltı gibisi yoktur. Bu kahvaltı gün içerisinde dinç hissetmenizi sağlayacak ve kontrollü besin alımını gerçekleştirecektir.

Öğle yemeği

Uyandığınız saate göre yapılması gereken öğle yemeğinde yine hafif bir yemek, bol yeşillikli mevsim salata ve bir kâse yoğurtla tüketilmelidir. Ayrıca akşam yemeğinde de yine ızgara et, tavuk, balık, sebze, kurubaklagil, bol yeşillikli mevsim salata ve bir kâse yoğurtla tüketilebilmektedir.

Ara öğünler

Kan şekerinin gün boyunca düzenli seyretmesini sağlayan ve ana öğünlere çok aç oturulmasını engelleyen ara öğünlerdir. Ara ögunlerde ise badem, fındık, fıstık, süt ve süt ürünleri, leblebi, galeta, meyve gibi besinler tüketilmelidir. Kişinin ihtiyaç duyduğu besin öğeleri kişinin boyuna, yaşına, kilosuna, cinsiyetine, vucut yapısına, hatalık durumuna, fiziksel aktivitesine bağlı olarak değişmekte, kişinin yaptığı sağlıklı beslenme düzeni kişiye özel olmaktadır. Böylece her besin grubundan tüketerek yeterli ve dengeli beslenilmiş olup sağlıklı olma durumu sürdürülmelidir.

Yemek yeme alışkanlıgı

Ayrıca, yemek yemenin süresi de sindirim sistemi için önemlidir. Bir ana öğünü 10-15 dakika içinde değil 25-30 dakika içerisinde bitirmek gerekmektedir. Bu sebeple, her lokmadan sonra çatal bıçağı masaya bırakmak ve sonraki lokmada geri almak gerekir. Yemek yerken TV ya da başka bir şey izlememek yemeği daha yavaş yemenizi sağlayacaktır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif