pancar ve sporcu

PANCAR VE SPOR PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ

Bildiğiniz gibi, sebze ve meyveler, diyet lifi, vitamin-mineral içeriklerinin yanı sıra sahip oldukları biyoaktif bileşenler sayesinde sağlığa fayda sağlamaktadır. Sebze ve meyvelerin içerisinde yer alan antioksidan bileşikler, biyoaktif bileşiklerin sağlığa bazı faydaları bulunmaktadır. Bu biyoaktif bileşenlerden bazıları sporcularda kullanımı sık görülecek şekilde kendisinden söz ettirmektedir. Biz bugün bu blog yazımızda pancarın ve içeriğindeki bileşiklerin spor performansı üzerine etkinliğinden bahsedeceğiz.

Pancar, içeriğindeki yoğun biyoaktif bileşik içeriği sayesinde antiviral, antiinflamatuvar, antioksidan, antibakteriyel, anti-karsinojenik ve vazodilatör etkinlik gösteren besinlerin içerisinde yer almaktadır. Pancarın içerisinde en yoğun olarak bulunan biyoaktif bileşenler; 4-hidroksi benzoik asit, sinamik asit, vanilik, trans ferulikkafeik asittir. Bahsi geçen fenolik bileşiklerin dışında, pancarın flavonoid, polifenol ve organik asit içeriklerinin de sağlığa fayda sağladığı gösterilmiştir. Pancar, içerdiği nitrat ve betalain sayesinde spor performansını geliştirici etkileri de gözlemlendikten sonra özellikle sporcu beslenmesinde önemli bir ergojenik yardımcı olarak adından söz ettirmiştir.

Nitrat vücuda alındığında nitrik oksitemetabolize edilir ve nitrik oksitin çeşitli çalışmalar ile nitrik oksitin kas kontraksiyonu, mitokondriyal solunum ve kan akışının düzenlenmesi de dâhil olmak üzere egzersiz ve toparlanma ile ilgili birçok fizyolojik süreçte önemli rol oynadığı ortaya konmuştur.

Pancar, ortalama 2,5 g/kg içeriği ile nitrattan en zengin besinler arasında yer almaktadır. Spor performansında olumlu etkinliğinin olmasının yanı sıra hipertansiyon ve kardiyovasküler fonksiyonu iyileştirme konusunda etkin bir besin maddesi olarak adlandırılmaktadır. Yapılan çalışmalarda nitrat alım oranı geniş bir aralığa sahiptir; bu nedenle kullanım dozu hakkında net bir bulguya rastlanamamıştır.

Yapılan çalışmalarda çok farklı düzeylerde pancar, pancar suyu veya pancar kurusu tozu kullanılmıştır. Kullanılan farklı dozlara bağlı olarak net bir sonuca varılmasa pancarın ve ürünlerinin özellikle bazı spor türlerinde olmak üzere genel olarak performansı iyileştirici etkinliğe sahip olduğu gözlemlenmiştir. Pancar ve içeriğindeki nitrik oksit ve betalain olmak üzere biyoaktif bileşenlerin oksijenden yararlanma, patlamalı enerji/güç gerektiren egzersizlerde iyileşme ve toparlama sürelerini iyileştirme, kardiyovasküler fonksiyonu geliştirerek dayanıklılık performansını geliştirme gibi etkinlikleri gözlemlenmiştir.

Düzenli egzersiz yapıyorsanız performansınızı geliştireceğini düşündüğünüz takviyeleri hem doktorunuza hem de diyetisyeninize danışınız.