nedir bu zerdeçal

NEDİR BU ZERDEÇALIN FAYDASI?

Zerdeçal zencefil ailesine mensup sarı çiçekleri ve büyük yaprakları olan, çok yıllık ve yumrulu otsu bir bitkidir.  Yaygın olarak Çin, Endonezya, Jamaika, Peru ve Pakistan’da da yetiştirilen zerdeçalın ana vatan Hindistan’dır. Zerdeçal turmirik olarak da adlandırılmaktadır.

Zerdeçal içerdiği antioksidan bileşenler ile hastalıklardan korunmada ve hastalıkların tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Zerdeçalın içindeki “kurkumin”, zerdeçala kendine has sağlık faydalarını veren ana bileşendir. Kurkumin, vücutta biriken zararlı maddelerin zararsız hale dönüştürülmesinde (antioksidan etki) ve enfeksiyonun engellenmesinde (antiinflamatuar etki) rol almaktadır.

Zerdeçal antioksidan ve antiinflamatuar etkisi ile Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, Multiple Skleroz (MS) hastalığı gibi sinirsel hastalıkların yanı sıra, Crohn hastalığı, Helikobakter pilori ve safra kesesi hastalıklarında da koruyucu ve iyileştirici etki göstermektedir.

Zerdeçalın İçeriği

Zerdeçal, B12 vitamini hariç B grubu vitaminlerini, E ve C vitaminini, K vitaminini ve folatı içermektedir. Ayrıca kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasym, selenyum, sodyum ve çinko minerallerden de zengindir. Vitaminlerden en fazla folat ve C vitaminini; minerallerden en fazla potasyumu bulundurmaktadır.

Zencefil ailesinden olan zerdeçalın ana bileşeni kurkumin, bitkide %0.3-5.4 oranında bulunmaktadır. Bir silme tatlı kaşığı zerdeçalın içinde ortalama 30-90 mg kurkumin bulunmaktadır. İnsanlarda 1200 mg/gün’a kadar kurkumin tüketiminin tolere edildiği bilinmektedir. 5 gram zerdeçalın günlük olarak tüketiminde herhangi bir sakınca yoktur.

Zerdeçalın Sağlık Üzerine Etkileri

Zerdeçalın ana bileşeni olan kurkuminin antioksidan özelliği, başka bir antioksidan olan E vitamininden birkaç kat daha fazladır. Zerdeçal, antioksidan özelliğinin yanı sıra vücutta inflamatuar etki gösteren yapıların da etkisini azaltarak enfeksiyon/iltihaplanma oluşmasını da engellemektedir.

Zerdeçal, aynı zamanda kan yağlarının düzenlenmesinde de görev almaktadır. Birçok kolesterol ilacının aksine, kandaki total kolesterolü ve kötü kolesterolü (LDL) azaltırken, iyi kolesterolü (HDL) düşürmediğine dair çalışmalar mevcuttur.

Zerdeçal, beyin için önemli olan proteinlerin düzeyini arttırmaktadır. Böylece özellikle Parkinson gibi nörolojik hastalıklarda koruyucu ve tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca Alzheimer hastalığına karşı protein üretimine katkıda bulunarak Alzheimer gelişimini de engellemektedir. MS tedavisinde de rolü olabileceği düşünülmektedir.

Zerdeçal içindeki kurkumin ile kan, beyin, meme, mide, bağırsak ve kolon organlarında görülen kanser hücrelerinin büyümesini de engellemektedir. Ayrıca kemoterapi tedavisi alınırken de tüketilebilmektedir.

Zerdeçal, kan glikoz seviyelerini de düzene sokmaktadır. HbA1C isimli diyabet belirtecinin de belirgin şekilde azalmasında etkilidir. Ayrıca vücutta insülin ve leptin direncini de kırarak, obeziteyi önlemektedir. Sonuç olarak zerdeçal, sağlığı geliştirici ve hastalık önleyici birçok özelliği ile mutfaklarımızda daha çok yer kaplamalıdır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif