moringa bitkisi

MORİNGA BİTKİSİ VE MORİNGA ÇAYI

Pakistan ve Nepal gibi ülkelerde de yetiştirilen, anavatanı Hindistan olan moringa veya moringa oleifera bitkisi günümüzde Türkiye’de de yetiştirilmekte ve moringadan elde edilen çeşitli ürünler satışa sunulmaktadır. Bitkisel çay kategorisinde moringa çayı olarak da sunulan moringa bitkisi doğu kültürlerinde diyabet, kalp rahatsızlıkları, anemi, artrit gibi pekçok hastalığın önlenmesinde veya bitkisel tedavisinde de kullanılagelmiştir. Yaprağından gövdesine hatta köküne kadar birçok alanda kullanılan moringayı inceliyoruz.

Zengin potasyum ve C vitamini kaynağı moringa

Potasyum her gün vücudumuz tarafından başta kalp olmak üzere kasların sağlıklı yapısının korunması, fazla şeker, tuz ve alkolün vücuttan atılması, su dengesinin sağlanması ve sinir sistemindeki mesajların iletilmesi gibi hayati işlemlerde rol oynar ve moringa bitkisi bir adet muzdaki potasyumun yaklaşık 3 katı kadar potasyum içerir. Yine C vitamini bağışıklığı güçlendirmenin ve enerji sağlananın yanı sıra güçlü bir antioksidan etkiye sahip, kan basıncını düşüren, demir emilimini artıran, iltihabi reaksiyonları azaltan ve cilt sağlığını geliştiren esansiyel bir vitamin olmakla birlikte moringa bitkisinde portakalda olduğundan 4 kat daha fazla bulunmaktadır.

Moringa çayının faydaları

Çay olarak da kullanılan ve diğer bitkisel çaylarla birlikte de tüketilen moringa yaprakları flavanoid, polifenol ve askorbik asit olarak adlandırılan antioksidan maddeler içerir. Antioksidanlar vücutta dolaşan zararlı maddelerinden bertaraf edilmesi, hücre hasarının ve enflamasyonların en aza indirilmesinde yer almaktadır. Moringa çayı metabolizmanın hızlı çalışmasına destek olurken vücutta yağ depolanmasının önüne geçerek zayıflamaya yardımcı olabilir ve içerdiği lifler sayesinde de uzun süren tokluk sağlayabilir.

Moringa bitkisini kullanırken dikkatli olmalı

Her bitkide ve gıdada olduğu moringanın da uzmanlar tarafından önerilen kullanım alanları ve miktarları söz konusudur. Yine güvenilir kaynaklar tarafından üretilen ürünlerin kullanılması büyük önem arz etmektedir. Sıklıkla görülmemekle birlikte nadiren de olsa moringanın mide bulantısı, mide ekşimesi, ishal ve rahim kasılmaları gibi yan etkileri olduğu gözlemlenmiştir.