hurma şekere alternatif mi

HURMA ŞEKERE ALTERNATİF Mİ?

Yüz yıllardır mutfağımızda özellikle Ramazan aylarında yerini alan hurma, bugünlerde sağlıklı beslenme konusunda tatlı, şeker ve çikolata alternatifi olmakta büyük bir iş başarıyor. Hem doğal olması hem de içerdiği besin öğeleriyle diyetisyenlerin de danışanlarına sıkça tavsiye ettiği hurmanın faydalarından en optimum biçimde faydalanabilmek için tüketimine de dikkat etmek gerekiyor. Rafine şeker içeren tatlılar yerine hurma ve hurma içeren lezzetleri tercih ederken gelin faydalarına ve beslenmemizdeki yerine bakalım.

Hurma kilo aldırır mı?

Bu noktada işin sırrı bu doğal tatlıyı ne kadar tükettiğimizden geçiyor. Uzmanlara göre günde 3-4 adet hurma tüketmek en ideali. Hurma posalı -bir diğer deyişle diyet lifi içeren- bir gıda olduğundan sindirim sisteminde daha uzun süreler kalarak tokluk hissi yaratıyor ve dolayısıyla acıkma süreleri daha da uzamış oluyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir adet hurmanın ortalama 20 kalori içerdiği ve zayıflama sürecinde diyetisyenin tavsiye ettiği miktara göre tüketmek gerekiyor.

Hurma kalp-damar sağlığını ve cilt sağlığını koruyor

Zengin demir ve potasyum deposu olan hurma tansiyonu dengelemeye ve kalp atış ritmini düzenlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca içerdiği antioksidanlar sayesinde zararlı radikallerin vücuttan atılmasını destekleyerek kalbi korumaya destek oluyor ve damar tıkanıklığı riskini azaltıyor. Yine içeriğindeki B6 vitamini strese karşı savunmada etkili bir rol oynuyor, B1 vitamini ile de sinir sistemini destekliyor. Aynı zamanda cildin elastik yapısına katkıda bulunup cilt yaralarının kısa sürede onarılmasına yardımcı oluyor.

Regl döneminde tatlı krizini hurma ile önleyin

Özellikle aşırı kanamalı adet dönemi yaşayan kadınlar için hurma, tam bir ilaç gibi fayda görüyor diyebiliriz. İçerdiği B2 ve B3 vitaminleri kırmızı kan hücreleri sayısını artırırken, hormonal değişim sonucu artan tatlı isteğini bastırmada fayda sağlıyor. Adet döneminde hissedilen aşırı yorgunluk, halsizlik, kilo değişimlerine karşı rafine şeker veya un içeren tatlılar yerine hurma ile hazırlanmış kakaolu atıştırmalık toplar hem alınan kaloriyi azaltırken hem de iştah kontrolünü sağlamaya destek oluyor.