sebzeler

Neden Günde En Az 3 Porsiyon Sebze Yemeliyim?

Sağlıklı beslenmek istiyorsak soframızdan eksik etmememiz gereken yiyeceklerin başında sebzeler gelir. Enerji ve protein ihtiyacımıza katkısı bulunmayan sebzeler, içeriğindeki vitamin, mineral ve antioksidan içerikleriyle vücudumuza girdiği andan itibaren adeta bizim sağlığımızı korumak için savaşıyor.

Sebzelerdeki Renklerin Dili

Yeşil yapraklı sebzeler, vitamin, mineral, lif açısından oldukça zengin düşük kalorili gıdalardır. Oksidatif stresin neden olduğu hastalık riskini azaltan lutein beta-karoten gibi antioksidanları içerirler. K vitamini, potasyum ve kalsiyumun da iyi kaynaklarından biridir. Bunun yanında bir çok vitamin ve minerali de içerirler.

Kırmızı renkli sebzeler, renk tonlarını likopen ve antosiyaninden alır. Likopeninin kalp sağlığını koruduğu, göz hasarını engellediği, enfeksiyonlarla savaştığını gösteren bir çok çalışma vardır. Antosiyaninler karaciğer sağlığını korur, görme yeteneğini geliştirir. Kan basıncını ve enflamasyonu azaltır.

Sarı renkli sebzeler, mısır, havuç, bal kabağı gibi sebzeleri kapsar. A, B, E vitaminlerinin yanında bir çok vitamin mineral bakımından zengindir. Hemoroid, kolerektal kanser gibi hastalıkların oluşum riskini azaltmaya yardımcı olur. Kemik kütlesini korumayı sağlayan manganezi içerirler.

Beyaz renkli sebzeler, kanserle savaşmak, kemik dokusunu güçlendirmek, damar sağlığını korumak için gerekli olan kükürt bileşenini içerirler. Hücrelerin zarar görmesini engelleyen flavonoid pigmentini içerirler. Bağışıklık sistemi fonksiyonlarına önemli katkıları vardır.

sebzeler kaç ögun yenmeli

Kilo Korumaya Yardımcı Oluyor

Sebzeler düşük kalorili olduğu için zayıflamak ve kilo korumak isteyen bireylerin de beslenmesinde mutlaka yer alması gereken besinlerden.  Yüksek lif içerdiği için hem sindirim sistemi düzenleyerek hem de daha uzun süre tok tutarak  kilo korumaya yardımcı oluyor.

Faydaları Saymakla Bitmiyor

Sebzeler; A ve C vitamini, potasyum, folat, diyet lifi de dahil olmak üzere bir çok besinin önemli kaynaklarıdır. Tüm bu özelliklerinin yanında sebzeler kronik hastalıkların oluşum riskini azaltıyor. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor, yiyeceklerin kana geçiş hızını yavaşlatıp kan glikoz regülasyonunu sağlıyor, felç ve kalp krizi riskini azaltıp kalp sağlığını koruyor ve bir çok kanser riskine karşı da bizleri koruyor. Ayrıca sebzeler yanında tükettiğimiz yemeğin besin değerinin artmasına da fayda sağlıyor. Daha saymakla bitmeyecek olan bu özelliklerden yaralanmak için her renk sebzeyi tüketmeye özen gösterebilir ve her öğüne mevsim salatalarını ekleyebillirsiniz.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif