maden suyu mu soda mı

MADEN SUYU MU SODA MI TERCİH EDİLMELİ?

Bugün ki konumuz sıcakların artmasıyla sıvı ihtiyacımızı karşıladığımız maden suyu ve soda. İnternette çokça hangisini tercih etmemeniz konusunda sorularla karşılaştığım için bu haftaki konumuz olarak maden suyu ve sodanın karşılaştırılmasını seçtim. Umarım aklımızdaki soru işaretlerinin giderileceği bir yazı olur. İyi okumalar

Maden suyu ve soda arasındaki fark nedir?

Maden suyu ile soda arasındaki fark, maden suyunun mineral bakımından zengin ve saf oluşudur. Soda içme suyu veya diğer tasfiye edilmiş sulara karbondioksit ilave ederek elde edilen yapay içeceğe verilen isimdir. Yapay minerallerin vücuda katkıları sınırlıdır. Oysa ki maden suyu yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan ve minimum 60 yıla yayılan yolculuğu sırasında içeriğindeki mineralleri bünyesinde toplayan, kaynaktan yeryüzüne, kendiliğinden veya teknik usul ile çıkartılan doğal mineralli sulara denir.. Her ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir, ancak sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur. Oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.

Diyet yaparken maden suyu içilebilir mi?

Maden suları içerdiği mineraller ve özellikle bikarbonat sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Alkali yapılarından ötürü mide asitliğini nötralize eder ve dengeler. Böylelikle sindirim sistemine yararlı etkiler gösterir ve mideyi rahatlatır. Dolayısıyla zayıflama diyeti uygulayanlar için rahatlıkla önerilebilir. Günde 1-2 adet tüketilebilir.

Öte yandan, halk arasında yüksek tansiyonu olan bireyler tarafından maden sularının içilmesinin sakıncalı olduğu düşünülmektedir. Sodyum içerdikleri için maden suyu tüketiminden çekinmek veya vazgeçmek yanlış bir tutumdur. Doğru olan, sodyum alımı kısıtlanan kişilerin içtikleri maden sularındaki sodyum düzeylerine dikkat etmeleridir. Avrupa Su Yönetmeliği’nde litresinde 20 mg’dan az sodyum içeren sular düşük sodyumlu sular hatta Almanya’da sodyumsuz (sodyumdan fakir) su sınıfına girer. Ülkemizde bulunan maden sularının pek çoğu düşük sodyumludur. O nedenle endişe etmeden içilebilirler.

Maden suyunun faydaları nelerdir?

  • Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
  • Maden suları kalsiyum, bikarbonat, klor, magnezyum, sodyum, potasyum ve florür gibi vücut için önemli birçok mineral içerir.
  • Terle sıvı ve elektrolit kaybının arttığı yaz aylarında, spor yapanlarda ve sık seyahat edenler için iyi bir kaynaktır.
  • İçeriğindeki bikarbonat sayesinde böbrekleri, idrar yollarını ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir.
  • Kalsiyum; kemik, kalp-damar sağlığı ve sinir uyarı iletimi, magnezyum; kalp, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi, sodyum; su-elektrolit ve asit – baz dengesi, sindirim desteği ve uyarı iletimi ve florür de; diş ve kemik sağlığında yaşamsal işlevler görür.
  • Özellikle kadınlara osteoporozun önlenmesi ve tedavisi, ergenlik döneminde ise kemik sağlının korunmasında faydalıdır.
  • İçindeki magnezyum kalp, kas ve sinir sağlığı için gereklidir ve enerji üretiminde görev alır.
  • Cilt sağlığı ve özel dönemlerde oluşan ödem ile baş etmek için maden suyu tercih edilebilir. Temiz bir pamuk yardımı ile yüzü temizlemek veya yüzü maden suyu ile yıkamak cilt için de iyi bir seçimdir.
  • İçerdiği sodyum ile su – elektrolit dengesi, sindirim desteği, asit-baz dengesi, uyarı iletimi gibi fonksiyonlara destek olur.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif