belini ölçen kadın

Liposuction Öncesi ve Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Liposuction esas olarak derin ve yüzeysel yağ birikimlerini azaltmak için kullanılan, güvenli ve etkili bir cerrahi işlemdir. Ayrıca bariatrik cerrahi sonrası vücut şekillendirme gibi diğer prosedürlerin estetik sonucunu arttırmak için tamamlayıcı bir teknik olarak da kullanılmaktadır. Liposuction sonrası komplikasyon gelişme oranı düşüktür ve majör komplikasyonlar genellikle belirlenen tekniğin uygun olmaması ve ameliyat öncesi/ sonrası sürecin iyi yönetilememesi ile ilişkilidir. Liposuction sonrası komplikasyon gelişmesinin önlenmesi, hedeflenen sonucun alınabilmesi, oluşan komplikasyonların uygun şekilde yönetilebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

İlk olarak liposuction’dan önce dengeli bir diyet benimsemek kaslar, sinirler, kan hücreleri, kemikler, bağışıklık, hidrasyon ve elektrolit dengesi (sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum) açısından çok önemlidir. Bu süreçte vücudunuzu ameliyatın getireceği stres durumuna hazırlamak gerekir. Stres, vücudun belirli vitamin ve minerallere olan ihtiyacını arttırabilir, bağışıklık sistemini baskılayabilir, yorgunluğa neden olabilir ve iyileşme sürecini geciktirebilir. O nedenle bu süreçte diyetin özellikle bazı besin maddeleri açısından zengin olmasına özen gösterilmelidir. Genel olarak dengeli besin grupları ile sağlanan iyi beslenme, ameliyat hazırlığının önemli bir parçasıdır. Yağsız süt ve süt ürünleri, meyveler, tam tane tahıllar, yumurta, yağsız et/tavuk/balık ve sebzeler ile hazırlanan öğünlerin tercih edilmesi vücudu ameliyat sürecine hazırlar. Özellikle C vitamini demir emilimini artırdığı, kılcal kan dolaşımını düzenlerken iyileşme hızını da artırarak antioksidan özellik gösterdiği ve toksinleri ortadan kaldırma etkisi olduğu için önemlidir. C vitamini bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır, vücudu alerjilerin etkilerine karşı korur. Kollajen oluşumu ve onarımı için gereklidir ve damarlarda kan pıhtılarının görülme sıklığını azaltır. Diğer önemli bir besin öğesi olan çinko iç ve dış yaraların iyileşme süresini hızlandırır, dokuların büyümesini ve onarılmasını destekler. Ayrıca yağ yakımı sürecinde destekleyici özellik gösterir. B grubu vitaminler hem anksiyetenin önlenmesi ve tedavisi için önemliyken, hem de dolaşım sistemini iyileştirir ve vücutta su tutulmasını azaltırken, ek olarak doku tamirini destekleyici özellik gösterir.

İkinci olarak hastalar genellikle liposuction geçirdikten sonra ihtiyaç duyulan özel bir diyetin olup olmadığını sormaktadır. Liposuction vücudunuzu estetik açıdan önemli ölçüde geliştirmesine rağmen, mucize veya tamamen kalıcı bir yöntem değildir. Sağlıksız beslenme alışkanlıklarına dönüldüğü takdirde liposuction sonrası yeniden kilo alınabileceği unutulmamalıdır. Temel olarak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme, sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla ortaya çıkan kilo alımını engelleyecektir.

Hem ameliyat sonrası iyileşmeyi teşvik etmek, hem de liposuction ile elde ettiğiniz yeni görünümü potansiyel olarak tehlikeye atabilecek aşırı yağ kazanımını önlemek için seçebileceğiniz yiyeceklerin ve kaçınmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir. Sıvı alımı iyileşme sürecinde önemli olduğu için bol su, şekersiz doğal meyve suları ve bitkisel çaylar içebilirsiniz. Taze sebzeler, meyveler, omega-3 yağ asidi kaynağı balıklar, ceviz ve benzeri kuruyemişler, kurubaklagiller, tam tane tahıllar, az yağlı doğal protein kaynağı et/tavuk veya süt ve süt ürünleri tercih edilebilecek besinler arasındadır. Postoperatif iyileşme sırasında tuzlu yiyecekler önerilmez, yüksek düzeyde sodyum, vücudunuzdaki inflamasyonu artırabilir, ödem şikayetini artırabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Liposuction ameliyatını takiben en az 2 ila 4 ay tuz tüketilmemeli veya kısıtlanmalıdır. Liposuction sonrası şekerli yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu ameliyatı takiben şekerli yiyecekleri tüketmek kilo alımına neden olabilir. Alkollü içecekler herhangi bir tedavi sonrası ilaçla olumsuz etkileşime girebilir ve dehidrasyona neden olabilir. İşlemden en az 2 hafta önce alkolden kaçınılmalı, takip eden süreçte de doktor veya diyetisyenin önerileri doğrultusunda devam edilmeli ve süreç en sağlıklı şekilde sonlandırılmalıdır.