Demir Eksikliğine, Kolesterole, Tip 2 Diyabete Dost Hindi Eti

Özellikle yılbaşı yemeklerini taçlandıran hindi, ülkemizde günlük tüketimi nadir olan hayvansal ürünlerdendir. Fakat hindi eti hem besin değeri hem de ekonomik yönü açısından sıklıkla tüketilmesi önerilen besinlerdendir.

Hindi eti kırmızı et kadar olmasa da tavuk etine oranla yüksek miktarda demir minerali içermektedir. Bu özelliği ile özellikle demir eksikliği anemisi rahatsızlığı bulunan kişiler için haftada 2 kez tüketilmesi önerilebilir.

hindi eti protein

Hindi Eti Besin Değerleri

Demirin en iyi kaynağı hayvansal kaynaklar özellikle de kırmızı ettir. Fakat demir eksiliği bulunan kişiler kırmızı ete ağırlık verdiklerinde yüksek yağ içeriğinden dolayı kan trigliserid ve kolesterol seviyelerinde artış meydana gelmektedir. Bu da bir sağlık problemini yenerken diğerine neden oluyor. Bu durumun oluşmasını önlemek için hindi eti çok güzel bir alternatiftir. Çünkü kırmızı ete oranla doymuş yağ ve kolesterol miktarı çok daha azdır. Bu yönüyle sadece demir eksikliği için kolesterol rahatsızlığı olan kişilerinde tavuk ve balıktan sıkılmamaları adına hafta da 1-2 gün tüketmeleri önerilmektedir.

Hindi eti protein değeri aynı miktar tavuk etine oranla daha fazladır. Bu yönüyle de hem diyabeti bulunan kişilerin hem de sporcuların dikkatini çekmektedir. Fazla miktarda triptofan amino asidini içermesi kişilerin duygu durumları üzerine de etki etmektedir. Çünkü triptofan vücutta dopamin yapımına katılan aminoasittir.

Bunların yanı sıra B1, B2 ve B3 vitaminleri de hindi etinde bolca bulunur. B3 vitamini (niasin)’nin kötü kolesterolü düşürüp iyi huylu kolesterolü arttırıcı yönde etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle günlük 2-3 gr niasinin kolesterolü olumlu etkilediği düşünülmektedir. Fazla miktarda niasin alımının ise alerjik reaksiyonlara, mide bulantısı, baş dönmesi gibi şikâyetlere neden olabileceği söylenmektedir. Hindi etinde bulunan niasin miktarı 4,1 mg/ 100 gr iken tavuk etinde bulunan niasin miktarı 6,8 mg/100gr’dır.

Tüm bu besin içeriğinin yanı sıra ekonomik olması yönüyle de sadece kolesterol, demir eksikliği gibi rahatsızlığı olanlara değil sağlıklı bireylere de haftada 1-2 kez hindi eti tüketmeleri önerilmektedir.