kromu tanıyalım

KROMU TANIYALIM

Krom (Cr) vücutta birçok reaksiyonda anahtar rol oynayan ve vücutta çok düşük konsantrasyonlarda bulunan bir elementtir. İnsan vücudunda en çok bulunduğu organ karaciğerdir ve vücuttaki krom yaşlandıkça azalmaktadır. Kromun gereksinmesi günlük olarak yetişkin erkek için 35 mcg, kadın için ise 25 mcg’dir. Dengeli 2000 kcal bir diyet, 26 mcg civarında krom sağlamaktadır.

Kromun en iyi kaynağı tahılların embriyosu (özü) ve baharatlardır. Özellikle, tahıl, hububat, baharat, mantar ve et ürünleri krom kaynağıdır.

Kromun Faydaları Nelerdir?

Kromun sağlık üzerine etkileri, kan glikozunun kandan hücrelere aktarılmasında yardımcı olması ile ilişkilendirilmektedir. Kromun, vücutta bu işlere yarayan formunun kesin yapısı bilinmemektedir. Ancak insülinin etkisini artırarak glikoz metabolizması üzerine etki ettiǧi düşünülmektedir. Son 5 yıl içerisinde krom ile ilgili çalışmalar kromun glikoz intoleransında, tip 2 diyabette ve gestasyonel diyabette önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Diyetle yetersiz krom alınmasının, kan glikozu, insülin, kolesterol, trigliserid seviyesinin yükselmesine sebep olduğu da bilinmektedir.

Yapılan bir çalışmada 15-133 gün süre ile günlük verilen 180-300 mikrogram kromun diyabetli 6 hastadan üçünde glikoz toleransını iyileştirdiği görülmüştür.

PCOS (Polikistik Over Sendromu) hastası kadınlar üzerinde yapılan başka bir çalışmada krom takviyesinin insülin duyarlılığını artırarak yumurtalık hormonları ve androjen seviyelerini pozitif etkileyebileceği görülmüştür. Buna ek olarak, bu kadınlarda krom desteği ile kan lipit profillerinde de iyileşme olduğu gözlemlenmiştir.

Ancak takviye olarak alınan kontrolsüz krom tozunun vücutta mide ve akciğer kanser riskini arttırdığı belirtilmiştir. Aynı zamanda karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olan bireylerin ek olarak krom almaları önerilmemektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif