hindistan cevizli kahve

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞLI KAHVE YAĞ YAKAR MI?

Bugün son zamanlarda çok popülerleşen ve yağ yaktığı iddia edilen Hindistan cevizi yağlı kahve yani popüler adıyla ‘’Bulletproof Coffee’’ ‘nin gerçekten böyle bir özelliği var mı birlikte inceleyelim.

‘’Bulletproof coffee’’, genellikle yurtdışında Ketojenik veya Paleo diyeti uygulayanlar arasında popüler olan yüksek kalorili bir kahvedir. Kahvenin içerisine kaprilik asit içeren tereyağı eklenerek oluşturulur. Bu kahvenin uzun süreli enerji vereceğine ve kilo kaybı sağlanacağına inanılır. Ülkemizde ise ‘’Bulletproof coffee’’ değiştirilerek kahve içerisine 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı eklenerek yapılan kahvelerin yağ yakmada etkili olduğu düşünülmektedir. Peki bu doğru mu?

Öncelikle Hindistan cevizi yağının içeriğine bakalım.

Hindistan cevizi yağı yaklaşık %48 oranda 12 karbonlu uzun zincirli bir doymuş yağ asidi olan Laurik asit ve %23,16’sı saf orta zincirli yağ asitleri (MCT) ile aynı şekilde emilen ve metabolize edilen MCT’lerden (kaprik asit, kaprilik asit ve kaproik asit) oluşmaktadır. Hindistan cevizi yağının, enerji harcamayı arttırma ve MCT’nin neden olduğu tokluk kombinasyonu yoluyla kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Fakat aslında yağın çoğunluğu uzun zincirli yağ asitlerinden oluşmaktadır ve bu yağ asitlerinin sindirilmesi ve emilmesi yavaştır. Böylece aslında beklendiği gibi çok kısa sürede vücuda enerji sağlayamaz.

Diğer bir yönden MCT’nin beklenen tokluk hissini vermesi için yapılan çalışmalarda günlük olarak çok yüksek miktar tüketilmesi gerektiği saptanmıştır. Çalışmaların sonucunda kilo yönetimi üzerinde faydalı etkilere sahip olması için günde 5 g MCT tüketilmesi gerektiği bulunmuş böylece yeterli miktarda orta zincirli yağ asidinin vücuda alınması için yaklaşık 22 g hindistancevizi yağı tüketiminin gerekli olduğu saptanmıştır. Bu da yaklaşık 4,5 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağına denk gelmektedir. Gerekli faydayı görmek için kahvenize 4,5 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı eklemeyi tercih eder misiniz? Bunun yerine sağlıklı bir ara/ana öğün yapmak sizce de daha mantıklı olmaz mı?

Ayrıca sağlıklı beslenme yönergeleri günlük yağ tüketimimizin maksimum %10’luk kısmının doymuş yağ olmasını önermektedir. Örneğin, Birleşik Krallık yönergeleri doymuş yağ alımını kadınlarda maksimum 21 g ve erkeklerde 31 g ile sınırlandırmaktadır. Dolayısıyla, vücut ağırlığı üzerinde etkisi olduğu bilinen en düşük hindistancevizi yağı dozunda, günlük olarak almamız gereken toplam doymuş yağ miktarına ulaşmış oluyoruz. Diğer öğünlerde de doymuş yağ tüketimimiz olacağı için bu sınırı aşmış oluyoruz. Doymuş yağ asitlerinin diyetteki artışının kardiyometabolik risk faktörü oluşturabileceği düşünülmektedir. Böylece fazla Hindistan cevizi yağı tüketimi kalp hastalıklarına davetiye çıkartabilir.

Yapılan farklı çalışmalarda da Hindistan cevizi yağı tüketiminin toklukta bir artış sağlamadığı ve gıda alımı üzerinde hiçbir etki yapmadığı, toplam enerji harcaması veya beslenmenin termik etkisi üzerinde bir farklılıklar yaratmadığı bildirilmiştir.

Sonuç olarak, hindistancevizi yağının kilo verme üzerindeki etkisini kanıtlayan hiçbir çalışma bulunmamıştır. Çalışma sonuçları, hindistancevizi yağının tokluğu arttırmanın ve kilo vermenin pratik bir yolu olarak kullanılmasının inandırıcı olmadığını göstermektedir.

Kaynakça

  • Toklu, B., Milne, V., Bella, M., & Underberg, J. A. (2015). Rise in Serum Lipids After Dietary Incorporation of “Bulletproof Coffee.” Journal of Clinical Lipidology, 9(3), 462. doi:10.1016/j.jacl.2015.03.083 
  • Clegg, M. E. (2017). They say coconut oil can aid weight loss, but can it really? European Journal of Clinical Nutrition, 71(10), 1139–1143. doi:10.1038/ejcn.2017.86 
  • Seaton TB, Welle SL, Warenko MK, Campbell RG. Thermic effect of medium-chain and long-chain triglycerides in man. Am J Clin Nutr 1986; 44: 630–634.
  • Rizzo G, Masic U, Harrold JA, Norton JE, Halford JC. Coconut and sunflower oil ratios in ice cream influence subsequent food selection and intake. Physiol Behav 2016; 164(Pt A): 40–46.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif