Krill Yağı ve Balık Yağı

KRİLL YAĞI MI BALIK YAĞI MI?

Sağlığımızın korunmasında, omega-3 yağ alımı da önemli bir yere sahiptir. Haftada 2 porsiyon yağlı balık tüketimi önerilse de yeteri miktarlarda tüketilememe ya da farklı nedenlerle diyetine balığı dahil etmeyi tercih etmeyen bireyler için EPA+ DHA’dan zengin balık yağı içeren besin takviyeleri iyi bir alternatif olabilirken okyanuslarda yşayan Euphausia Superba canlısından elde edilen krill yağı da EPA+ DHA’dan zengin bir içeriğe sahip olmasıyla bir başka alternatif olarak yerini almıştır. Bu yağ türü balık yağına alternatif olarak kullanılabilir mi? Benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir?

Balık yağı ve Krill yağı

Balık yağı, özellikle yağ dokusu fazla olan uskumru,hamisi,ringa ve ton balığının dokularından elde edilirken, kalsiyum,protein,selenyum,omega-3 PUFA,taurin bileşenlerinin kaynağıdır.  Krill yağı ise , okyanuslarda yaşayan “Euphausia Superba” canlısından elde edilmektedir. Eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) da dahil, n-3 yağ asitlerinden oldukça zengin olan krill yağının ana madde olarak %40 oranında fosfolipit (esas olarak fosfotidilkolin), %30 EPA ve DHA omega-3 yağ asitleri, vitamin A, vitamin E ve astaksantin bulunur.

Krill Yağı ve Balık Yağının Sağlığımız Üzerine Etkileri:

  • Antitrombotik, antiaritmik, antiaterosikloretik ve antienflamatuar etkiye sahiptir.
  • Nörolojik ve psikiyatrik bozuklukları olumlu etkiye sahiptir.
  •  LDL kolesterolü azaltarak, HDL kolesterolü arttırır.
  • Antihipertansif, antikanserojen, antidepresan, antiaging ve antiartirit gibi etkileri ile çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.
  • Açlık kan glukozunu düşürdüğü ve glukoz toleransını iyileştirdiği gözlenmiştir.
  • Krill yağında bulunan astaksantin, antioksidan ve antiiflamatuvar etkiye sahiptir.

Krill Yağı ve Balık Yağı Karşılaştırılması:

  • Krill yağında, balık kokusu ve tadı yoktur.
  • Balık yağında EPA ve DHA çoğunlukla 1: 1,8  oranında ve trigliserit formundadır.
    Krill yağında EPA ve DHA 2:1 oranındadır.
  • Krill yağında, Omega-3 içeriğinin %30-65’i fosfolipit formundadır. Bağırsak duvarından ve kan dolaşımına geçişinin daha kolay olduğunun tespit edildiği çalışmalar mevcuttur.
  • Krill yağı, balık yağına göre çok daha pahalı bir yağdır.
  • Balık yağında omega 3 yağ asitleri ve trigliseritler bulunur. Krill yağında ise omega 3 yağ asitleri, fosfolipitler, fosfotidilkolin, kolin ve astaksantin bulunur.
  • Krill yağı, kolesterol üzerine balık yağından daha etkilidir.
  • Krill yağının beyin fosfolipidlerindeki DHA miktarını önemli derecede arttırdığı bulunmuştur.
  • Yapılan bir çalışma da balık yağı kullanan bireylerde vücut ağırlık kazanımı, şişkinlik ve karın ağrısı gibi semptomlarda azalma gözlenirken krill yağı kullanan bireylerde vücut ağırlık kazanımı, meme hassasiyeti, stres, depresyon, eklem ağrıları, karın ağrısı, şişkinlik gibi semptomların şiddetinde anlamlı ölçüde azalma gözlenmiştir.
  • Balık veya kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan insanlar, balık yağı veya krill yağı takviyesinden kaçınmalıdır.

Yağ Tüketimi ve Kullanımı:

Krill yağının toksik dozu bilinmemekle birlikte FDA önerisine göre 3g/gün üzerindeki fazla omega-3 yağ asidi kullanımının kanama, gaz, şişkinlik ve diyare gibi gastrointestinal sorunlara yol açabileceği bildirilmektedir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin (EFSA) hamile kadınlar için günlük 200 mg DHA alımını tavsiye ettiğini desteklemektedir.

Tüm olası olumlu etkilerine rağmen, ilgili kuruluşlar tarafından insan çalışmalarının yetersizliği nedeniyle tedavide net olarak kullanımı önerilmemekte, uzman eşliğinde kullanılması ve konuya ilişkin uzun süreli insan çalışmalarının yapılması önerilmektedir.

KAYNAKÇA:

  1. Vigerust NF, Bjorndal B, Bohov P, Brattelid T, Svardal A, Berge RK. Krill oil versus fish oil in modulation of inflammation and lipid metabolism in mice transgenic for TNF-alpha. Eur J Nutr. 2013;52(4):1315-1325.)
  2. Ivanova Z, Bjorndal B, Grigorova N, Roussenov A, Vachkova E, Berge K, et al. Effect of fish and krill oil supplementation on glucose tolerance in rabbits with experimentally induced obesity. Eur J Nutr. 2015;54(7):1055-67
  3. Adıgüzel, Kübra Tel, Kübra Işgın, and Gülden Pekcan. “Krill yağı desteği ve yeni bilimsel kanıtlar.” Beslenme ve Diyet Dergisi 43.3 (2015): 258-263.
  4. ÖZÜPEK, Burçin, and Didem DELİORMAN ORHAN. “Krill Yağı ve Sağlık Faydaları.” Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 10.2: 247-251.
  5. Mısır, G. B. (2012). Denizel Kaynaklı Bazı Fonksiyonel Gıdalar ve Gıda Bileşenleri . Aquaculture Studies , 2012 (1) , 1-7 . DOI: 10.17693/yunusae.v2012i21910.235440