kansizlik

KANSIZLIK VE DEMİR MİNERALİ

Kan hücrelerinin oluşumunda en büyük rolü demir minerali oynamaktadır. Demir hayvansal kaynaklardan sağlanan hem demir ve bitkisel kaynaklardan sağlanan non-hem demir olmak üzere gruba ayrılır. Hayvansal kaynaklı hem demirin kullanılabilirliği bitkisel demire göre çok daha fazladır. Hem demirin başlıca kaynakları; kırmızı et, yumurta, tavuk, hindi olarak sıralanabilir. Non-hem demirin kaynakları ise; pekmez, kuruyemişler, yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Fakat kullanım oranı oldukça yüksek olan hayvansal kaynaklı demirin emilimini etkileyen bazı faktörler vardır, bunlar; kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller, kepekli ürün ve kuru baklagillerde bulunan fitat bileşikleri, çay ve kahve de bulunan tanenler, antasit mide ilaçları olarak sıralanabilirler. Bu nedenle et, tavuk, yumurta tüketirken beraberinde süt ürünleri, çay, kahve ve kepekli ürünler tüketmek demir eksikliğini tetikleyebilir. C vitamini ise demir mineralinin emilimini arttırmaktadır. Bu nedenle et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, yağlı tohumlar, pekmez gibi demir kaynaklarının yanında C vitamininden zengin salata, yeşil sebzeler, meyve ve meyve sularının tüketilmesi önerilmektedir.