işe gidenler için kahvaltı önerileri

İŞE GİDENLER İÇİN PRATİK KAHVALTI ÖNERİLERİ

Şöyle güzel mi güzel peynirlerin olduğu, omletinden menemenine yumurta çeşitlerinin yer aldığı, renk renk zeytinlerin süslediği bir kahvaltıya hayır diyenlerin sayısı azınlıktadır sanıyorum. Özellikle bir de çayın eşlik ettiği uzunca saatler süren bir kahvaltı masasına bir çoğumuz bayılıyoruz. Tabii konu hafta içi işe gidilen günlere gelince pek de az önceki anlattığım gibi kulağa keyifli gelmiyor. Sıklıkla poğaça, simit gibi sağlıksız alternatifler ile geçiştiriliyor veya hiç yapılmıyor. Bu durum da tabi güne sağlıksız bir başlangıç yapılıyor. Sağlıksız bir başlangıç da sıklıkla bozulmuş bir iştah kontrolüne ve çeşitli hastalıklara kapıyı açıyor. Sabahları çok erken başlayan ve geç biten bir günde erken kalkıp bir şeyler hazırlamak zor olabiliyor ya da her birey çok erken saate kahvaltı etmek için yeterince iştahlı olmuyor. Bu duruma bir çözüm getirelim istedim ve sizin için hızlı, pratik, kolayca taşınabilen kahvaltı alternatifleri oluşturdum. İşte 5 tane kahvaltı alternatifi:

İçi Lezzet Dolu Soğuk Sandviçler

Tam tahıllı bol lifli ve doyurucu sandviç ekmeği arasına dilediğiniz peynir çeşitleri, yeşillikler ve biber, salatalık, domates gibi çiğ sebzeler ile tokluk süresini uzatabileceğiniz dolu dolu bir sandviçi sabah uyanınca veya akşamdan hızlıca hazırlayıp yanınızda götürebilirsiniz. Sonrasında sadece sandviçinizin keyfini çıkarmak kalıyor! Arada sırada içerisine koyacağınız kahvaltılık salçalı sos, zeytin ezmesi veya hindi füme ile sandviçlerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Yulaf Severim Diyenlere “Geceden Kalma Yulaf”

“Overnight Oats” olarak bilinen, geceden hazırlanıp buzdolabında bekletilmiş yulafı sabah yanınıza alıp çıkmak çok pratik! Hem de hiç pişirmeden J Yapacağınız tek şey inek sütü/bitkisel süt veya yoğurdun içine geceden yulafı koyup içerisine muz, çilek, şeftali, orman meyveleri vb. taze meyveler; çiğ fındık, fıstık, ceviz, badem veya bunların ezmelerinden bir veya birkaçını ekleyerek karıştırıp buzdolabında dinlemeye bırakın. Sabah işe giderken yanınıza alıp keyifli tüketebilirsiniz. İçerisine ekleyeceğiniz chia tohumu, keten tohumu gibi tohumlar ile besleyiciliğini artırabilirsiniz. Çeşitlilik oluşturmak adına içine tahin veya Hindistan cevizi de eklemek damak tadınıza göre siz kalmış! Dipnot: Dilerseniz meyveleri sabahtan taze taze de ekleyebilirsiniz. (Aşağıda sizin için örnek bir tarif var)

Muzlu Cevizli Yulaf Tarifi:

Malzemeler:

1 su bardağı inek sütü/badem sütü/yulaf sütü

3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 tatlı kaşığı chia tohumu

2 tüm ceviz içi

1 küçük boy muz

Kakao

Yapılışı: Bir kase veya küçük bir kavonozun içerisine önce süt ve yulafı aktarın. Ardından chia ve cevizleri ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra üzerine muzları ekleyip, kapatın. Buzdolabında dinlenmeye bırakın.

  • Lavaş Arası Hafif Lezzet

Farklılık, değişiklik arayanlara! Tam buğday lavaş içerisine labne sürüp bol yeşillik (roka, marul, maydanoz vb.) ekleyip kendi kahvaltılık dürümünüzü 5 dakikada hazırlayabilirsiniz. Eğer hoşlanırsanız içerisine haşlanmış yumurta dilimleyip eklemeniz tokluk süresine inanılmaz artıracaktır bizden söylemesi J

  • Daha Da Pratik Alternatif

Süt/yoğurt/kefir + taze meyve/kuru meyve + çiğ kuruyemiş (fındık/fıstık/kaju/badem vb.) üçlüsü ile jet hızıyla sağlıklı ve dengeli bir ilk öğün/kahvaltı yapmak mümkün! Öğleye kadar kan şekerini dengede tutup, öğle yemeğinde kontrolsüz bir tüketimi önlemek iyi bir formül.

  • Doyurucu ve Sağlıklı Bir Poğaça

Tam buğday/karabuğday/çavdar unu vb. tam tahıllı un, bol peynir/lor ve ceviz vb. kuruyemiş ile hazırlayacağınız bir poğaça birkaç gününüzü kahvaltıya bir şeyler hazırlamaktan sizi kurtarabilir hem de tek bir parça ile. Bunun için tarifler kısmında nefis bir tarif var (https://diyetlif.com.tr/blog/fit-tuzlu-kek-tarifi-malzemeleri-yapilisi-kac-kalori/), kaçırmayın!

Sonuç olarak kahvaltı günün en önemli öğünü müdür tartışılır ama önemli öğünlerden biri olduğun kesin! Miktarlar, ihtiyaçlar ve zevkler tabii kişiden kişiye değişmekle birlikte pratik hızlı öğünler hazırlanarak da sağlıklı beslenilebileceği unutulmamalı. Sağlıklı beslenmenin sanılanın aksine çok da zor ve kompleks bir şey olduğu düşünülmemeli!