guarana nedir

GUARANA NEDİR?

Guarana; Güney Amerikada yetişen ‘Paullinia cupana’ bitkisinin tohumudur. Son zamanlarda piyasaya çıkmış ürünlerin birçoğunun formülasyonunda Guarana tohumlarının bulunduğu beyan edilmektedir. Yaklaşık bir asır önce Brezilya’da ulusal bir gazoz haline gelmiştir.

Guaranın içeriği nedir?

Guarana tohumları ksantin grubundaki diğer alkaloidleri, kafein, teobromin ve teofilin (küçük miktarlarda) ve tanenler (%16’ya kadar) içerir. Kahveden yaklaşık dört kat daha fazla kafein içeren guarana, %2 ila %7,5 arasında değişen düzeylerde dünyadaki diğer tüm bitkilerden daha fazla kafein içerir. Kafein içeriği çeşitlilik göstermesine karşın, 1 gramı 40 mg kafein içermektedir. 

Guaranın sağlık faydaları nelerdir?

Guarana’nın antioksidan etkiye sahip olduğu ve mide koruyucu bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca uyarıcı olarak ve depresyon, yorgunluk ve migren tedavisinde de kullanılmıştır. Klinik çalışmalar, teofilinin kalp ve merkezi sinir sistemini uyardığını, dikkati yükselttiği ve yorgunluğu giderdiğini göstermiştir. Aynı zamanda güçlü bir diüretik aktivitesi vardır ve astım tedavisinde de yararlıdır. 

Danimarkalı bilim adamlarının 180 obezite hastası ile yapmış oldukları çift körlü bir çalışmada, 24 hafta süresince Çin Çayı (Ephedra) ile kombine guarana verilen hastalarda belirgin kilo kaybı görülmüştür. Bir diğer çalışmada kan basıncında ve kalp hızında kısa süreli artış görülürken termojenik etkinin kalıcı olduğu görülmüştür. Guarana tohumunun kafein içermesinin yanı sıra, tanen de içermesinin çeşitli hayvan türlerinde vücut ağırlığının azalmasıyla ilişkilendirildiği çalışmalar da mevcuttur. Sonuçlar birlikte ele alındığında, guarana tüketiminin yağ metabolizmasında değişikliklere neden olabildiği görülmektedir.

Enerji içeceklerine de sıklıkla eklenen guarananın önerilen dozu günde 3 defa 200 mg’dır, 3 gramdan fazla kullanılmamalıdır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif