greyfurt

Greyfurt Tüketiminin Sağlık Açısından Çeşitli Faydaları

Greyfurt kış mevsiminin en değerli meyvelerinden biridir. İçerisindeki birçok vitamin, mineral ve antioksidan bileşen sayesinde birçok hastalığın önlenmesine yardımcıdır. Kış mevsiminde özellikle bağışıklığı güçlendirmek için tercih edilebilecek meyvelerdendir.

Greyfurt tatlı, acı ve ekşi tatların bir arada bulunduğu narenciye meyvesidir. İçerisinde çok çeşitli vitamin ve mineraller barındırır. Greyfurt A ve C vitaminleri yönünden zengin bir besindir. Sahip olduğu yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösterir. Ayrıca C vitamininin solunum yolları enfeksiyonlarını önlediği ve semptomlarını giderdiği bilindiğinden, bu semptomlara karşı greyfurt kullanılabilir. Buna ek olarak özellikle sigara içen bireylerin günlük C vitamini ihtiyaçlarını karşılamak adına greyfurtu tercih etmeleri iyi olacaktır.

Greyfurt zengin likopen, beta karoten, lutein ve zeaksantin içeriği ile yüksek antioksidan kapasiteye sahip bir meyvedir. Bu özelliğinden ötürü kansere karşı koruyucudur. İçerisindeki likopen, hücre hasarını azaltır; özellikle prostat kanserine karşı oldukça koruyucu bir bileşendir. Greyfurt yüksek miktarda potasyum minerali içermektedir. Bu içeriği sayesinde damarları koruyucu etki gösterir. Ayrıca kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün düşürülmesine destek olarak da damar sağlığına katkıda bulunur. Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olarak kalp sağlığını korur. Greyfurtun kalorisi oldukça düşüktür. 200 gram greyfurtta 64 kalori bulunur. İçerisinde yüksek oranda su vardır, bunun yanı sıra diyet lifi de barındırır. Bu sayede kabızlığa karşı etkili bir besindir. Lif ve bol antioksidan alımı ile birlikte kolorektal kanserin önlenmesine yardımcı olabilmektedir. Greyfurt glisemik indeksi düşük besinlerden biridir. Bu özelliği ile kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar. İnsülin hormonunun daha kontrollü salınımına yardımcı olarak şeker hastalığını önler.

Yukarıda bahsedildiği gibi greyfurt sağlık açısından çeşitli faydalar barındıran bir meyvedir. Ancak greyfurt tüketimi ve özellikle greyfurt suyu, ilaçlar ile etkileşime girebilmektedir. Tüketimi bazı ilaçların etkinliğini, dolayısıyla yan etkilerini yüksek oranda artırabilmektedir. Bu nedenle kronik ilaç kullanan bireylerin bu meyveyi tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir.