glütensiz beslenme

Glütensiz Beslenme Sağlıklı Kilo Verme Yöntemi Midir?

Glütensiz beslenme son zamanlarda üzerinde çokça konuşulan diyet modellerinden birisidir. Glütensiz beslenme aslında çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan bireylerin tedavi biçimidir. Günümüzde bu beslenme şeklinin bir çeşit sağlıklı kilo verme yöntemi olduğu düşüncesi yaygındır. Ancak bu düşünce bilimsel olarak desteklenmemiş, yanlış bir düşüncedir.

glütensiz ürünler

Glüten Nedir?

Glüten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir çeşit proteindir. 100 gram buğdayda 8-10 gram glüten bulunmaktadır. Glüten, ekmek yapımı esnasında ekmeğin elastikiyetini sağlayan maddedir.  Glütensiz beslenme ise buğday, arpa, çavdar ve bunların bulaşmış olduğu tüm gıdaları içermeyen ürünlerden meydana gelen diyet modelidir. Glütensiz beslenmede buğday, arpa, çavdar, kepek, makarna, bulgur, hamur işleri ve paketli gıdaların yeri yoktur. Böyle beslenen bireyler et, tavuk, balık, pirinç, mısır, karabuğday, kinoa, tüm sebze ve meyveler gibi glüten içermeyen besinleri ise tüketebilmektedirler.

glütensiz ekmekler

Zayıflama methodu olarak Glütensizlik

Son zamanlarda bir zayıflama metodu olarak yansıtılsa da bu beslenme şekli, çölyak hastaları, glüten intoleransı ve ayrıca irritabl bağırsak sendromu, otizm gibi durumlarda kullanılan bir beslenme tedavisidir. Glütensiz beslenme ve kilo ile ilgili yapılan araştırmalar ise çeşitlilik göstermektedir. Bazı araştırmalar, glütensiz beslenmenin kilo kaybını desteklediğini gösterse de böyle beslenen bireylerde kilo ve yağ kütlesi artışını gösteren araştırmalar da oldukça fazladır. Kilo kaybı, glütenden bağımsız olarak negatif enerji dengesinin oluşturulması ile sağlanmaktadır; bir birey günlük harcadığı enerjiden daha az kalori alıyor ise kilo kaybı meydana gelmektedir. Böyle beslenen bireyler diyetlerinden glüten içeren her besini çıkardıkları için meydana gelen bu kalori açığı kişinin kilo kaybını destekler. böyle beslenen bir birey, glüten içermeyen besinleri fazla miktarda tüketirse de, bu durum bireyin kilo almasına neden olur.

glütensiz ekmek

Glütensiz beslenme önerileri

Glütensiz beslenen bireyler doğal gıdalar haricinde glüten içermeyen ürünler ile de diyetlerini çeşitlendirmektedirler. Ancak glüten içermeyen ürünler diğer ürünlere göre daha fazla şeker ve yağ içeriğine sahip olabilmektedirler. Bu ürünlerin aşırı miktarda tüketilmesi de bireylerin kilo alımına neden olmaktadır. Ayrıca bu ürünler diyet lifi, demir, B vitaminleri, selenyum, magnezyum yönünden fakir gıdalardır. Dolayısıyla bilinçsiz şekilde beslenen bireylerde vitamin ve mineral yetersizlikleri oluşma ihtimali de yüksektir. Vitamin ve mineral yetersizlikleri de metabolizmada bozulmalara, kilo artışına ve uzun vadede sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Özetle;

Glütensiz beslenme doğruluğu kanıtlanmış sağlıklı bir zayıflama metodu değildir. Glutensiz beslenme bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bir beslenme modeli olmakla birlikte, uzun süreli uygulamalarda bazı vitamin ve minerallerin yetersizliğine neden olabileceğinden bir diyetisyen eşliğinde uygulanmalıdır.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif