ilac etkileşimi

Besin – İlaç Etkileşimi

Birçok rahatsızlıktan dolayı iyileşmek için kullandığımız ilaçlar yanlış kullanıldığında aynı etkiyi göstermeyebiliyor. Öncelikle tam bir fayda görebilmek için ilacı hekimin önerdiği sıklıkta ve miktarda kullanmak şart. Bunun dışında bazı ilaçlar ve bu ilaçlarla etkileşime giren besinleri birlikte tüketmek ilacın etkinliğini azaltıp arttırabiliyor veya vücutta toksik etki oluşturabiliyor.

ACE (anjiotensin dönüştürücü enzim) inhibitörü grubuna dahil ilaçlarla, vücuttaki potasyum seviyesini yükselttiği için muz, patates, kayısı gibi potasyumdan zengin besinlerle birlikte kullanılmamalıdır. Alüminyum içeren antiasit özellikte mide ilacı kullanan kişilerin, bu ilacı portakal suyuyla aynı anda tüketmemeleri tüketilecekse en az 2 saat ara vererek tüketmeleri gerekir. Penisilin ve eritromisin grubuna dahil antibiyotiklerin asitli besinlerle birlikte kullanılması mide asiditesinin artmasına bağlı olarak mide harabiyetini arttırır. Tetrasiklin ve siprofloksasin grubu antibiyotikler kafein içeren ve kalsiyumdan zengin besinlerle birlikte kullanılmamalı en az 2 saat ara vererek kullanılmalıdır. Çünkü kalsiyum ilacın kandaki emilimini arttırır.  Maklobemid grubu antidepresanlar tiraminden zengin besinlerle aynı anda kullanılmamalıdır. Sulfasalazin grubu antiinflamatuvar ilaçlar folik asitten zengin gıdalarla aynı anda alınmamalıdır. Asetilsalisik asit grubu antiinflamatuvar ilaçların C vitamini, folik asit ve demirden zengin besinlerle birlikte kullanılması ilacın etkinliğini azalttığı için birlikte kullanılmamalıdır.

Warfarin grubu antikoagülanların, ilacın etkinliğini azalttığı için K vitamininden zengin besinlerle kullanılmaması gerekir. Ayrıca bu ilaçlarla birlikte E ve A vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi de kanama riskini arttırır.

Diüretik ilaçların potasyumdan zengin besinlerle alınması böbreklerden potasyum atımını bloke ederek hiperkalemiye neden olabilir. Ayrıca hiperkalemi düzensiz kalp atışlarına ve çarpıntılara neden olur. Şalgam, soya fasulyesi, lahana troid ilaçlarının aktivitelerini inhibe ettiği için troid ilaçları kullanıldığı zaman bu besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Antifungal ilaçların süt, yoğurt ve alkolle birlikte alınması ilacın etkisini azaltır.

Kalsiyum kanal blokerleri, statin grubu ilaçlar, benzodiazepinlerle beraber greyfurt suyu tüketimi ilacın konsantrasyonlarını arttırır. Ayrıca greyfurt suyundaki furanokumarin adındaki madde ilaç metabolizmasında görevli sitokrom P450 enzimini inhibe ederek ilacın kandaki konsantrasyonlarını arttırabilir ve buna bağlı olarak vücutta toksik etki yapabilir. Bu sebeple greyfurt suyunun bütün ilaçlarla birlikte kullanılması önerilmemektedir.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif