gebelikte balık tüketimi

GEBELERDE BALIK TÜKETİMİ

Balık diyetteki en önemli omega 3 dolayısıyla da en önemli EPA ve DHA kaynağıdır. DHA’in insan beynindeki başlıca yağ asitlerinden biri olduğu göz önünde bulundurulduğunda, gebelik döneminde yüksek miktarda balık tüketimi ile gelişimsel sonuçlar arasında bir ilişki olduğu gösterilmiş ve gebelik süresince >340 g/hafta balık tüketiminin çocuğun gelişimi üzerinde yararlı etkileri olduğu saptanmıştır. Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin (AND) raporunda, özellikle deniz ürünlerinden haftada en az 227 g tüketilmesi ile omega-3 yağ asitleri alınmasının bebeğin görsel ve bilişsel gelişimini geliştirici etkisi olduğu bildirilmiştir. Bunun yanında, gebelik öncesi ³ 1mg /gün civa maruziyetinin bebekte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna neden olabildiği açıklanmıştır. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tavsiyesine göre, en iyi seçim haftada iki-üç porsiyon hamsi, ringa balığı, sardalye iken; iyi seçimler haftada bir mavi balık, sazan, maymunbalığıdır. Ayrıca kral uskumru, marlin, kılıçbalığı, ton balığı, köpekbalığı gibi büyük balıklar doğurganlık çağındaki kadınlar, hamile kadınlar, emziren anneler için uygun değildir.