bebek ek besin

EK BESİNE GEÇİŞ KABUSUNUZ OLMASIN!

Anne sütü doğumdan sonraki ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm gereksinimlerini karşılarken, 6.ay sonrasında hem enerji hem de besin ögeleri açısından bebeğin büyüme ve gelişimi için yetersiz kalmaktadır. Bebeğin yetişkin besinleriyle tanıştığı bu dönem ise ek besine geçiş dönemi olarak tanımlanır. Bu süreçte unutulmaması gereken durum bu dönemin anne sütü ile beslenmeden yetişkin beslenmesine geçiş dönemi olduğu ve sürdürülen beslenmenin tamamlayıcı beslenme olarak nitelendirilmesidir. Bebek için gereksiniminden fazla ve onun için uygun olmayan içerikte bir beslenme sürdürülmesi bu dönemde hazımsızlık ve alerjiyi arttırırken; ileriki dönemde de obezite ve obeziteye bağlı oluşabilecek diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi hastalıkların görülme riskini arttırmaktadır.

Ek besine başlama sürecinde bebeğin aç olması, ilk kez verilecek besinin miktarı sınırlandırılarak sonrasında 3 gün beklenerek besin alerjisi olup olmama durumunun gözlemlenmesi, hazmı kolay besinlerin tercih edilmesi, az miktarda başlanıp sonrasında arttırılması, tüketeceği miktarı bebeğin kararına bırakarak asla bitirmesi için bebeğin zorlanmaması, bebeğin reddettiği bir yiyeceğin bir süre ara verilerek tekrar denenmesi ve ek besinin kıvamının bebeğin ayına bağlı gelişimine uygun olarak düzenlenmesi altın kurallardır.

6. ay ile beraber ek besine başlama aşamasında yoğurt, alerjen etkisine nadir rastlanan elma, armut, muz, şeftali gibi meyvelerden taze sıkılmış meyve suları ve meyve püreleri ile patates, havuç, kabak gibi sebzelerden sebze suları ve sebze püreleri, formül mama ya da süt ile hazırlanan pirinç unlu muhallebiler ve ¼ yumurta sarısı bebek için en uygun besinlerdir. 7.aydan sonra ise et başlangıçta kıyma olarak sonrasında da kırmızı parça et, tavuk ve balık beslenmeye eklenmelidir. 9. ay sonrasında da porsiyon kontrolüne dikkat edilerek yetişkin yiyeceklerine tamamen geçiş yapılmalıdır.

Tamamlayıcı beslenme döneminde 1 yaşa kadar kesinlikle tuz kullanılmamalıdır. Ayrıca tuz içeriği yüksek olan zeytin, peynir gibi ürünler suda bekletilerek bebeğe verilmeli, yemeklerde salça kullanılmamalıdır. 1 yaşa kadar inek sütü, bal, baharatlar, fındık-fıstık gibi kuruyemişler bebek için yasak olan besinlerdir. Bunların tüketimi durumunda alerjiler, kansızlık ve kabızlık gibi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Bebeklik ve çocukluk dönemi beslenmesinde sakatat, salam-sucuk-sosis gibi işlenmiş etler, kafein içeriği yüksek olan kahve, demir eksikliğine neden olabilecek çay, konserve ya da dondurulmuş besinlerin bulunmaması gerekir.