ekmeklerin önemi

Ekmeklerin Önemi ve Türü

En çok tüketilen tahıl ürünü olan ekmek; önemli bir karbonhidrat, vitamin ve mineral deposudur. Ayrıca ekmek, içerdiği karbonhidrattan dolayı vücudun temel enerji kaynağıdır. Özellikle B1 vitamini (tiamin) açısından zengindir. Bu vitamin, tahıl tanelerinin çoğunlukla kabuk ve özünde bulunur. Bu nedenle, kabuk ve özünün ayrılması esnasında B1 vitamini başta olmak üzere diğer B grubu vitaminlerde bazı kayıplar söz konusu olabilir. Sağlıklı beslenme için tam tahıllı ekmeğin tercih edilmesi bu nedenlerden dolayı önemlidir. Ayrıca, mayalandırılarak yapılan ekmeğin besin değeri daha yüksektir.

mayasız ekmek

Mayasız ekmeklerde başta çinko olmak üzere minerallerin emilimi daha düşüktür. Bu nedenle, mayalı ekmeğin tüketilmesi önerilmektedir. Peki bu durumda hangi ekmek türleri tüketilmeli? İçindeki lif oranlarına da baktığımızda ilk sırayı yağlı tohumlu ekmekler almakta. Bu sırayı tam buğdaylı ekmek ve siyez ekmeği izliyor. Beyaz ekmek ise kaybettiği B grubu vitaminleri ve düşük lifi sebebiyle ekmek türü sıralamamızda maalesef sona kalıyor. Ancak tabii ki bu öneriler herhangi bir hastalık durumunda değişebilmekte. Hangi ekmeği ne kadar tüketmeniz gerektiği konusunda mutlaka beslenme uzmanınıza danışın.