Düşük Glisemik İndeks (GI)

Polikistik over, insülin direnci ve Tip 2 diyabet gibi hastalıklarda sağlıklı bir beslenme listesi önerilir. Bu listede düşük glisemik indeks olan gıdaların tüketilmesi salık verilmektedir.

Glisemik indeksi yüksek olan gıdaları tüketen insanların kan şekerleri de dengesiz bir şekilde oynamaktadır. Bu da sürekli acıkma durumunu yaşatacağı için, glisemik indeksi düşük gıdalar tüketmek, kilo vermek ve sürekli acıkmamak için temel şarttır. Hasta GSI düşük gıdaları tüketirken herhangi bir sınır konmadan beslenmesini düzenler ve açlık hissetmeden kilo vermesi kolaylaşır.

Glisemik-indeks-tablosu

GSI besinlerin 100 gramlarının kan şekeri düzeyine olan etkilerini göstermektedir. Kan şekeri ne kadar hızlı yükselirse, glisemik indeks de o kadar hızlı yükselmektedir. Buna göre;

  • 1-55 glisemik indeks değeri düşük olan besinleri,
  • 56-69 glisemik indeks değeri orta olan besinleri,
  • 70 ve üzeri ise glisemik indeksi yüksek olan gıdaları belirir ve bu şekilde sınıflandırma yapılır.

Glisemik Yük Nedir?

Glisemik yük dediğimiz durum ise bir porsiyonun kan şekerini ne kadar yükselteceğini anlamamızı sağlamaktadır. Glisemik yük nedeniyle birçok sorun yaşayan insanlar, kronik bir hastalıkları olmasa da, kendilerini düşük enerjili ve yorgun hissederler. Bunun temel sebebi, GSI yüksek besinlerin tüketilmesidir.

Düşük Glisemik İndeks Diyeti

Yukardaki tabloyu incelediğinizde, düşük glisemik indekse sahip olan gıdaları tüketmeniz, daha geç acıkmanıza sebep olacağı için temel besin kaynaklarınız olması gereken gıdalardır.

Düşük glisemik indeksi diyeti yapan kişiler, kendilerini daha enerjik hissetmekle birlikte, kolay acıkmadıkları için kilo verme süreci doğallaşır. Kan şekeri çabuk yükselmediği için, acıkma süresi de daha uzun sürüyor. Ayrıca insülin salınımı sayesinde daha az yağ depo ediliyor.

Şeker içeriği az olan ve posa bakımından zengin gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Bu diyete kahvaltı öğünüyle başlanacağı için, tüm ana ve ara öğünler planlanmalıdır.

Glisemik-indeks

Düşük GSI Neler Tüketilmemeli?

Pek çok insanın  kilo vermesini kolaylaştıran ve daha sağlıklı hissetmesini sağlayan düşük glisemik indeks diyeti sabah kahvaltılarında poğaça, şekerli gevrekler tüketilmemesi gerektiği ve bunların yerine tam tahıllı, kepekli ekmekler ve yulaf tüketilmesi, meyvenin de kabuğu ile birlikte yenmesi gerektiği akla kazınmalıdır.

Meyve sularından ve tüm paketlenmiş gıdalardan uzak durulmalı, haftada iki üç kez kuru baklagiller tüketilmeli, beyaz pirinç ve makarna yerine de bulgur tercih edilmelidir. En önemli konu olan beyaz ekmek ve beyaz unlu ürünlerin tüketiminin engellenmesi tamamen sağlıklı bir beslenme sistemi oluşturmak için en önemli konudur.

Düşük Glisemik İndeks Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Glisemik indeksi yükselten en önemli etken karbonhidratlar. Karbonhidratları hayatınızdan tamamen çıkarmanız bile kısa sürede sağlıklı bir bünyeye sahip olmanızı sağlayacaktır. Ana öğünlerde karbonhidrat oranı yüksek olan besinler yerine, ton balıklı bir tam buğday ekmeği sandviçi ya da tavuklu salata gibi besinler tercih edilirse, glisemik indeksi yüksek gıdalar da tüketilmemiş olur.

Birçok diyetisyenin beslenme listesi bu kural çerçevesinde şekillendiği için, sağlıklı kilo vermekle birlikte, daha zinde ve iyi hissetmek de mümkün olmaktadır.