Melatonin hormonu nedir?

Melatonin hormonu, Epifizde Pineal bezi tarafından “Triptofan” aminoasidinden sentezlenerek salgılanan bir hormondur. Geceleri salgılanan bir hormon olmasının yanı sıra, aktifliği arttıran bu hormon sizlerin gelişimi bakımından üst düzey bir önem taşımaktadır. Kişiye göre değişim gösteren bu hormon, 23.00 ila 05.00 arası maksimum seviye de salınımı gerçekleştirmektedir.

Cinsiyet faktörünün Melatonin hormonu salgılanmasında herhangi bir avantajı veya dezavantajı söz konusu değildir. Bu hormonun salgılanması ise tamamen kişinin yaş aralığı, uyku ve beslenme düzeni gibi durumlarla dengelenmektedir. Melatonin hormonunun bariz faydaları ise;

  • Serbest radikallerle savaşma ve özellikle Nitrik Oksit Sentez enziminin üretimini ve aktivesini bloke etmektedir.
  • Bu özelliği ile beraber kanser, koroner kalp hastalıklarının önüne geçilir.
  • Ek olarak Melatonin hormonunun salgılanması esnasında uykuda olmak demek diyabet hastalıkları ve İmmun sistem üzerinde olumlu etkilerini ön plana çıkartacaktır.

Melatonin hormonu ile besin tüketimi dengesi!

Melatonin hormonu, uyku sırasında gelişmesinin yanı sıra günlük olarak alınan gıda takviyelerine göre de değişimler göstermektedir. Protein ağırlıklı alınan besinler, gece vücudun dinlenme saatlerinde sizlerin kas ve kemik yapısında büyümelere neden olacaktır. Bu sebeple vücudun dinlenme saatlerinde uyku halinde olabilmek ve dinlenmeyi tam anlamıyla tetiklemek ciddi bir değer taşımaktadır.

Melatonin miktarını arttırmak için yöntemler!

Melatonin hormonunun etkisini arttırabilmek açısından pek çok birey araştırma yapmaktadır. Özellikle ağırlık sporuyla uğraşan kişiler, genetik veya fizyolojik sebeplerden dolayı boy – kilo konusunda sorun yaşayan kişiler bu tip ayrıntıları sık sık araştırmaktadır. Temel olarak Melatonin hormonu miktarını arttırabilmeniz için;

  • Dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra her akşam düzenli bir uyku çekmek şarttır! Özellikle bu hormonun 23.00 ve 01.00 sularında maksimum seviyede salgılandığı düşünüldüğü zaman, bu saat aralıklarının hesap alınarak bir uyku düzeni oturtturulması demek, emeklerinizin tam anlamıyla pozitif geri dönüşünü de ön plana çıkartacaktır!
  • Gündüz uyumak ve gece oturmak Melatonin hormonundan beslenmenizin önüne geçer! Bu sebeple günlük 6 ila 8 saat aralığı uykunuzu 00.00 – 01.00 arasında almalısınız!
  • Gece yatmadan önce bir bardak ılık süt tüketmek sizlerin kaliteli bir protein kaynağını ele almanızı sağlar. Bunun yanı sıra Triptofan Aminoasidi kaynağı olmasından dolayı rahat uyku çekmenizi tetikler ve Melatonin hormonunun daha üst seviyelerde salgılanmasını arttırır.
  • Ceviz ve badem gibi Melatonin hormonunu tam anlamıyla etkileyen doğal kaynaklara yönelin. Gece ara öğünleri için 15-20 gram arası tüketimini sağlamak, büyüme hormonlarını tamamen tetiklemektedir.
  • Çilek ve Ahududu gibi Melatonin hormonunu pozitif yönde etkileyen gıdalara yönelebilirsiniz. Tazesini bulmak biraz zorlu olsa da, dondurulmuş olarak pek çok marketten bu tip ürünleri satın alabilirsiniz.