Dumping sendromu

DUMPİNG SENDROMU NEDİR?

Mideye ulaşan gıda içeriğinin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde ince bağırsağa geçiş yapmasına bağlı gelişen, bir grup sindirim sistemi problemi ve belirtilerini ifade eder. Mideye yapılan cerrahi girişimler sonucunda, mide hacminin azalmasının veya mide ile ince bağırsak arasında düzenleyici görev üstlenen dokuların ortadan kalkmasının sonucu olarak, midede sindirime uğraması gereken gıdalar ince bağırsağa anormal bir hızla ulaştığında Dumping sendromuna ait bulgular ortaya çıkabilir.

Mide ameliyatlarından sonra ortaya çıkar. Orta yaş üzerinde ve kadınlarda daha çok görülmektedir.

Erken tipte Dumping sendromu aşağıdaki klinik semptomlara neden olabilir:

  • Hazımsızlık, şişkinlik, erken doyma, doluluk hissi,
  • Çarpıntı,
  • Uzanma isteği
  • Yüzde kızarıklık,
  • Solgunluk,
  • Terleme,
  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • İshal

Geç tipte Dumping sendromunun seyrinde aşağıdaki belirtiler izlenebilir:

  • Baş dönmesi, bitkin hissetme, bilinç bulanıklığı,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Terleme,
  • Halsizlik, yorgunluk,
  • Çarpıntı,
  • Vücutta titreme,
  • Açlık hissi.

DUMPİNG SENDROMUNDA TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

  1. Az ve eşit miktarda,sık öğün tüketilmelidir. Yaklaşık günde 6-8 öğün yönündedir. Diyet küçük parçalar halinde az miktarda sık öğünler halinde önce tanesiniz sıvı gıdalardan başlatılır. Eğer tolerans iyi ise öğün sayısı azaltılır besin alım miktarı artırılır ve sonunda diyet yaşına fiziksel aktivite durumuna uygun şekilde düzenlenir ve diyet kısıtlılığı kaldırılır.
  2. Şekerli besinler ve içecekler kısıtlanmalıdır.Basit karbonhidratlar kan şekerinde ani yükselme ve düşüşe neden olurlar kompleks karbonhidratlar ise sindirimi ileri yaklaşık 3-4 saat süren ve kan şekeri üzerindeki etkileri daha yavaş ve uzun süreli olan karbonhidrat türüdür. Dumping sendromu gelişen bireylerde kompleks karbonhidrat alımı artırılıp basit karbonhidrat alımı azaltılmalıdır.
  3. Düşük glisemik indeksli besinler seçilmelidir. Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olacağından tercih edilmelidir. Bunlara; kuru fasulye, nohut,mercimek, bulgur, kepekli ,çavdar, tam buğday unlu ekmek ve yoğurt gibi besinler örnek verilebilir ayrıca meyve ve sebzelerin bir kısmı da düşük glisemik indekse sahiptir.
  4. Besinlerin tamamı iyice çiğnenmeli ve yavaş yenilmelidir.
  5. Yemekle birlikte sıvı tüketimi sınırlanmalı ve sıvı almak için yemekten sonra en az 30 dakika beklenmelidir.Hastalar sıvı ihtiyaçlarını karşılamak için gün boyunca devamlı yudum yudum sıvı almalıdırlar.
  6. Her öğünde protein alınmalıdır.Yağların yanı sıra proteinler semptomların azalmasını sağlamaktadır, bu yüzden protein alımı artırılmalıdır.
  7. Posa alımı artırılmalıdır.Posa kaynakları doğal posa içeriği en yüksek besin grupları sırasıyla; kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler,tahıl ürünleri, sebzeler ve meyvelerdir.
  8.  Çok soğuk besinler uyarıcı olduğundan verilmemeli.

Geciktirilmesi veya sakınılması gereken yiyecekler şunlardır:

Şeker ve şeker içeren besinler, karbonatlı içecekler,meyve suları, çok fazla miktarda doymuş yağ içeren yiyecekler,kızartmalar, yumuşak ‘’hamurumsu’’ ekmek,makarna,pirinç ,sert ,kuru kırmızı et fındık ,patlamış mısır ,kafein ,alkol.

KAYNAKÇA

  • KARADAYI, Ayşe, and Perim F. TÜRKER. “Dumping Sendromunda Nutrisyon.”
  • Akbulut, A. G. G., Çiftçi, A. G. H., & Yıldız, E. SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE BESLENME TEDAVİSİ.