diyet ve duraksama

Diyet Sürecinde Duraksama Dönemi

Kilo verme amacıyla bir uzmana başvurdunuz ve bir diyet programına başladınız. Diyet programına başladığınız ilk zamanlar her şey istediğiniz gibi gidiyordu; sağlıklı besleniyor, spor yapıyor ve kilo kaybediyordunuz. Zaman geçtikçe hala diyetinize tam olarak uymanıza ve spor programınızı devam ettirmenize rağmen, artık kilo verememeye ve tartıda sürekli aynı rakamları görmeye başladınız. Eğer bu senaryo size tanıdık geliyorsa, diyette duraksama yani plato dönemi diye adlandırılan dönemdesiniz demektir.

Diyette duraksama dönemi diyet sürecindeki birçok kişinin başına gelen bir durumdur. Bu durum vücudun yüksek adaptasyon yeteneğinden ileri gelmektedir. Kilo verme sürecinin başlarında birçok kişi çok hızlı bir şekilde kilo kaybeder. Aldığınız kaloriyi kısıtladığınızda, vücudunuz enerji ihtiyacınızı karşılamak için ilk olarak kaslarda ve karaciğerde depo edilmiş olan karbonhidratı yani glikojen depolarını kullanır. Glikojenin vücutta kullanılmasıyla birlikte aynı zamanda yüksek miktarda su açığa çıkar. Dolayısıyla kaybedilen ilk kilolar çoğunlukla bu su kütlesidir. Diyet sürecinin devamında vücut diyetle aldığınız kaloriye adapte olmaya başlar ve metabolizma hızını düşürür. Diyetiniz aynı olmasına rağmen kilo kaybedemiyor olmanızın sebebi, yavaşlayan metabolizmanın kilo kaybını da yavaşlatması durumudur. Harcadığınız kalori ve aldığınız kalori miktarı birbirine eşitlendiğinde duraksama dönemine girmiş olursunuz. 

Diyet duraksama döneminde be yapmalı?

Duraksama dönemi için neler yapabileceğinizi anlatmadan önce, gerçekten duraksama döneminde olup olmadığınızı irdelemek gerekir. Bunu anlamak için beslenme düzeni, egzersiz planı ve yaşam faktörleri gözden geçirilmeli. Öncelikle beslenme günlüğü tutulmalı ve diyetinizin hala aynı olup olmadığına bakmalısınız. Eğer diyet listesinden fazla miktarda yiyorsanız bu durumda diyetinize tekrar geri dönmeniz gerekir. Egzersiz planı da aynı şekilde gözden geçirilmeli ve aynı süre ve sıklıkta egzersize devam ettiğinizden emin olmalısınız. Bunların dışında uyku süresi ve stres miktarı gibi yaşamsal faktörleri de gözden geçirmelisiniz. Eğer bu unsurlarda değişiklik varsa kilo verme sürecine devam etmek için bu faktörlerin düzeltilmesi gerekir.

Tüm düzen aynı ancak tartıda gördüğümüz rakamlar da aynı ise bu durumda duraksama dönemini düşünebiliriz. Bu durumda yapabileceklerimiz ise şöyle… Öncelikle aldığınız kaloriyi bir miktar daha düşürebilirsiniz, yalnız kaloride azaltmaya gidilirken vücudun dinlenme durumunda harcadığı kalorinin yani bazal metabolik hızın altına düşülmemesi gerektiği unutulmamalıdır. İkinci yöntem ise yapılan egzersizi artırmaktır. Yaptığınız egzersizin tipine ve süresine göre, gün sayısında artış, yoğunlukta artış, egzersiz tipinde değişiklik, egzersizlerde kullanılan aletlerin değiştirilmesi ve gün içerisinde hareketin artması gibi yöntemler izlenebilir. Bunların dışında ise bir uzman eşliğinde aldığınız kalori miktarlarını değiştirme yoluna giderek vücudu şaşırtabilirsiniz.  Bu döneme sebep olabilecek herhangi bir hormonal dengesizlik ve vitamin-mineral yetersizliği gibi durumları gözden geçirmek için ise doktor kontrollerinden geçilmelidir.

Son olarak ise diyet sürecinde asıl amacın tüm yaşamınız boyunca sürdürebileceğiniz sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak olduğunu unutmamak gerekiyor. Plato döneminin geçici olduğunu ve bu dönemi atlatana dek sabırlı olunması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Sağlıklı ve zinde günler dileriz

Diyetlif